Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

Átadták a Pro Urbe érdemérmeket

2023. március 16. 23:07
A Veszprém városért – Pro Urbe emlékérmet azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő, eredményes munkájukkal beírják nevüket a város történelmének térképére. A csütörtök délutáni, ünnepélyes átadónak helyszínéül a Városháza szolgált.

A díjat idén Kovács Kristóf vegyészmérnök, Szabó Éva gyermekgyógyász, valamint Szokolai László úszóedző vehették át. Ahogy Porga Gyula, Veszprém polgármestere fogalmazott, mindig különleges alkalom, amikor a Pro Urbe emlékérmet átadják. Porga utalt rá: bár ő adja át személyesen, mégis, a díj egy közösség hálája és köszönete. Egy olyan közösségé, amely képes a megújulásra, valamint tagjai külön, egyéni szinten is sikert érnek el. A magas szakmai színvonalban dolgozók munkássága mások számára is példaként szolgálhatnak.

Dr. Szabó Éva nagy hangsúlyt fektet az orvos- és nővérképzésre, az általa kinevelt generáció igyekszik tovább vinni a magas színvonalú ellátást. 2003-ban a Gyermekosztály és az Intenzív Egység, vagyis a jelenlegi Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Centrum vezetője lett, emellett három évig a kórház orvosigazgató-helyettese volt. 2003 és 2007 között Veszprém megyei irányított betegellátási modelligazgató volt. 

Jelentős szerepet vállalt a minőségirányítási rendszer bevezetésében, számos projektet és beruházást koordinált és felügyelt. Évtizedekig osztályvezető főorvosa volt a Gyermekgyógyászati Centrumnak, kuratóriumi elnöke a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványnak.

Dr. Kovács Kristóf 1972-ben diplomázott okleveles vegyészmérnökként a Veszprémi Vegyipari Egyetemen és nyugdíjazásáig a Pannon Egyetemnek, illetve annak jogelődjeinek volt alkalmazottja, sőt nyugdíjba vonulása után is aktív szerepet vállal mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés területén a mai napig. Pályafutását ösztöndíjas gyakornokként kezdte, 1974-ben egyetemi doktori, 1994-ben kémiai tudomány kandidátusa címet szerzett, többször dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban is, majd 1995-ben egyetemi docenssé nevezték ki. 2006-tól tanszékvezetőként, majd 13 éven át intézetigazgatóként vezette az Anyagmérnöki Intézetet.Veszprémben 1967 óta él, közéleti tevékenységét 1969-ben kezdte, szervezője volt az első, 1969-es Veszprémi Egyetemi Napoknak (VEN).

Szokolai László 2003-ban alapította meg a Fűzfői Balaton Úszó Klubot és vezetőedzőként, ügyvezetőként tevékenykedett. 2005-ben székhelyüket Veszprémbe helyezték és megalapították a Balaton Úszó Klubot, 2017-től pedig a Balatonfüredi Úszó Egylet szakedzője lett. Szokolai László részt vett Kiss Judit olimpikon szakmai felkészítésében, Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, junior világbajnok edzője.

Tanítványa lett az első nyíltvízi úszó a 2018-as glasgow-i eredményei alapján, aki Európa-bajnokságon mindhárom távon (5, 10, 25 km) érmet tudott szerezni. Kiváló tanítványai Kalmár Ákos és Betlehem Dávid is, akik kitartásuknak, szorgalmuknak és mesterüknek köszönhetően szintén egyre nagyobb sikereket érnek el.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38 Árván, félárván maradt gyermekeknek segít a Regőczi István Alapítvány Árván, félárván maradt gyermekeknek segít a Regőczi István Alapítvány Bemutatkozott városunkban a Regőczi István Alapítvány, ami a koronavírus idején árván vagy félárán maradt gyermekeket támogatja. Az ActiCity éttermében dr. Herczegh Anita és Porga Gyula polgármester a közös együttműködésről, az alapítvány feladatairól beszélgettek. 2024. május 14. 15:50 Átadták a Gizella-díjakat Átadták a Gizella-díjakat Szombat este a hét megkoronázásaként a Gizella-díjak átadására is sor került. Idén Kellerné Egresi Zsuzsanna, Lugossy László, valamint a Zonta Club érdemelte ki az elismerést. 2024. május 11. 20:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.