Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Történetek a redők mélyéről – szerelmes levél Kaunashoz

2023. január 28. 4:00
Európa tavalyi kulturális fővárosa, a litván Kaunas EKF-projektjében elkészült Klostės című filmet vetítették kedden a Pannon Egyetem E épületében.

A film készítőinek az volt a célja, hogy felhívják a helybeliek figyelmét a város építészeti különlegességeire, modernista épületeire, amelyek mellett nap mint nap elsétálnak anélkül, hogy észrevennék és értékelnék őket. 

A helyi EKF-stáb azzal bízta meg az ír Aideen Barry-t, hogy Kaunas lakosságának bevonásával készítse el az alkotást. A stábot nagyrészt önkéntesek alkották: több mint tizenöt író vett részt és összesen több mint hetvenen dolgoztak a stop motion technikán. (A stop motion lényege, hogy nem mozgóképként veszik fel a jeleneteket, hanem fotósorozatokat készítenek, amiket összefűzve alkotják meg a mozgás illúzióját.)

A film egymásba ágyazódó sztorikon keresztül mutatja be az épületeket és a hozzájuk kapcsolódó rejtett történeteket. Ezt szimbolizálja a film címe is: a litván Klostės szó magyarul annyit tesz: redők, gyűrődések, amelyek mélyén a porhoz hasonlóan ülnek meg a történetek, melyek felett elsiklik a tekintetünk. 

Ezeket a történeteket Sandra Bernotaité irányításával gyűjtötték össze. “Mindannyian történetmesélő lények vagyunk, a litvánok pedig különösen szeretik a meséket” – magyarázta a keddi vetítésen Sandra. Kiválasztottak tehát néhány jellegzetes modernista épületet Kaunasban, és felhívást tettek közzé: olyan kreatív embereket kerestek, akik szívesen találnának ki sztorikat, majd workshopokat szerveztek a részükre. Együtt bejárták ezeket az épületeket, eltöltöttek néhány órát a falaik között, majd ott helyben írták meg a történeteiket – amiket aztán a rendező inspirációként felhasznált a végleges forgatókönyv összeállításakor.

Az alkotási folyamat részeként számos kreatív kézműves műhelymunkát szerveztek, közös alkotásra hívták a kaunasiakat. Készítettek a város épületeit feldolgozó jelmezeket, amik egyrészt megjelentek a filmben, és aztán az EKF 2,5 millió nézőt elérő nyitóünnepségén is ezeket viselték a táncosok.

De szintén közös műhelymunkában készültek az épületeket ábrázoló torták is, amelyek megintcsak szerepet kaptak a moziban. A workshop résztvevőinek kedvenc kaunasi épületüket kellett ehető formába önteniük – az egyik torta még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ legnagyobb modernista stílusú süteménye. 

A film fekete-fehér, és nem hangoznak el benne szavak, a történeteket vizuális módon bontja ki Barry. “Ez egy videoklip, ahol az építészet a szólista” – ragadta meg a lényegét az elkészült alkotásnak Sandra, hozzátéve: “ez a film egy szerelmes levél Kaunashoz”.

A szürreális történetek a mindenki által ismert falak között játszódnak, ezzel pedig Aideen Barry mitológiát épített a hétköznapiságra, varázslatossá tette a mindennapi sétákat, gyermeki nyitottsággal és szenvedélyes szerelemmel irányította a figyelmet Kaunas építészetére. 

Az ír rendezővel idén személyesen is találkozhatunk: októberben érkezik majd Veszprémbe. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47 Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.