Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
17°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
17°C

A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum

2022. december 5. 14:24
Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn.

A múzeumok éjszakáján nyitja meg kapuit a Laczkó Dezső Múzeum. Az épület teljeskörű felújításán jelenleg is dolgoznak: a házat lift beszerelésével akadálymentesítik, kicserélik az összes nyílászárót, a fűtési rendszert, ezek révén jelentősen spórolhatnak a rezsiköltségeken. Egy légbefúvós hűtő-fűtő rendszer segítségével a jövőben képesek lesznek szabályozni a termek hőmérsékletét és páratartamát – így elhárul az akadály az elől, hogy nagyobb múzeumok értékesebb műtárgyait is kölcsönözzék is kiállítsák Veszprémben. 

Péterváry-Szanyi BrigittaPéterváry-Szanyi Brigitta

A múzeum egy Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással tér vissza, ami a teljes épületet betölti majd, és amit a múzeumok éjszakáján nyitnak meg. Ezt követően az év során további két ideiglenes tárlattal készülnek a múzeum szakemberei – ezek a Laczkó Dezső Múzeum 120 évét valamint a Veszprémben talált avar kori temetkezések emléktárgyait ismertetik, illetve várhatóan jövő novemberben megnyílik az új állandó kiállítás is, ami a város történetét mutatja be. Újragondolják a múzeumi bolt kínálatát is, ahol például megvásárolhatók lesznek a Várszegi Kata dizájner által a múzeum korábbi molinóiból készített táskák is. 

(archív)(archív)

A Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyei jelenleg korlátozottan látogathatók. A főépület felújítás miatt zárva, júniusban, a múzeumok éjszakáján nyitják ki ismét. A Tűztoronynál szintén munkálatok zajlanak, nyár elejétől térhetnek vissza a látogatók. A Hősök kapujában a napokban nyílt meg az állandó vártörténeti kiállítás, ez azonban a télen csak előzetes bejelentkezéssel, csoportok számára látogatható, teljes körűen áprilisban nyitja meg kapuit. A Török Ignác utcai tanulmányi raktár előzetes bejelentkezéssel látogatható. A Bakonyi Ház jelenleg az Erzsébet-ligetben zajló parkfelújítás miatt nem közelíthető meg, és a múzeum egy pályázatot is benyújtott a nádfedeles tető és a padlózat javítására, így az újranyitás időpontját több tényező is befolyásolja. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47 Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.