Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

Minden, amit az EKF nyitóünnepségéről tudni kell

2022. október 15. 1:03
Veszprém és a Bakony-Balaton régió a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához, valamint a Magyar Kultúra Napjához csatlakozva látványos ünnepséggel indítja 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programévet.

A nyitóesemény minden esetben ékköve az Európa Kulturális Fővárosok programjainak, így az EKF cím több évtizedes hagyományai szerint nagyszabású nyitó ünnepséggel indulnak az adott év címviselői.

Ezt a hagyományt Veszprém sem töri meg. Január 21-én már délelőtt elkezdődnek a megnyitót felvezető, kísérő események a város számos pontján. Veszprém kulturális intézményei egész hétvégén kiállításmegnyitókkal, különleges tárlatvezetéssel készülnek, míg a gasztronómiai-közösségi helyszíneken színes programok, koncertek várják a Veszprémből, a régióból, az országból és Európából érkező vendégeket.

Az eseménysorozat csúcspontja egy grandiózus, a város tereit belakó összművészeti élmény lesz, Ragyogj Veszprém! címmel. A közel egy órás produkció, több egymást követő, egymással összefüggő zenés műsorszámból, táncprodukciókból, zenei eseményekből, illetve a teljes műsort kísérő fényfestésekből, nagyszabású épület-vetítésekből és más hatásos látványelemből áll össze. A Veszprém város múltját és jelenét bemutató elbeszélés mágikus, mesés, hol álomszerű, hol groteszk, humoros, a várost ünneplő, egyfajta „városi fantázia”. A nagyszabású, tízezreket váró műsort egy éjszakába nyúló utcabállal zárják.

A műsor koncepcióját, forgatókönyvét Can Togay János filmrendező, forgatókönyvíró, a VEB2023 EKF művészeti-kreatív főtanácsadója állította össze. Az előadás zenei, táncos, színházi és egyéb audiovizuális elemeinek összeállításában olyan nemzetközileg is elismert, kortárs művészek és alkotók vesznek részt, mint a Kiégő Izzók vizuális művésztársulat; Bozsik Yvett Kossuth-díjas balettművész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja, koreográfus; Pacsay Attila Oscar-díjra jelölt zeneszerző; Iványi Marcell Arany Pálma díjas rendező, producer; ifj. Zsuráfszky Zoltán Prima Primissima Junior díjas, Harangozó Gyula díjas táncművész, koreográfus.

A hivatalos megnyitó megálmodója M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt filmrendező, producer. Az eseményre, melynek a Hangvilla ad otthont, a helyi és országos meghívottjainkon túl az európai országok kulturális életének meghatározó szereplőit várják.

Itt azonban nincs vége az ünnepi eseménysorozatnak, hiszen január 22. a magyar kultúra napja, így Veszprém ezen a napon is széles programkínálattal vár mindenkit: színházi ősbemutatók, ifjúsági előadások, közös Himnusz szavalás és egy kis Himnusz tudomány is.

A bicentenárium alkalmából a Pannon Egyetem aulájába szervezett eseményünkön szeretnénk feltérképezni a Himnusz irodalom- és zenetörténeti vonatkozásait. A műsor gerincét Nyáry Krisztián író és irodalomtörténész – aki könyvet is írt a témában –, valamint Bősze Ádám zenetörténész moderált beszélgetése adja, amelyet a Mendelssohn Kamarazenekar zenei betétjei egészítenek ki. A műsor keretében egyedi, elegáns és letisztult formában kívánjuk bemutatni a Himnusz szövegének és zenéjének izgalmas és érdekes aspektusait, keletkezés- és alakulástörténetét. 

A magyar kultúra napjának további programjai közt található a Kabóca Bábszínház - Az égből pottyant kő c. magyar népmese ősbemutatója, a Pannon Várszínház - Háy János darabjából összeállított felolvasószínházi ősbemutató, a Petőfi Színház - Az Ádámok és Évák Ünnepe c. előadása, valamint a Forte Társulat – A helyiség kalapácsa c. premierje.

A szervezők tudják, hogy január hagyományosan nem a szabadtéri programok hónapja, de ahogy a svéd közmondás tartja, rossz időjárás nem létezik, csak rosszul megválasztott ruházat!

Képek: VEB2023 EKF

vehir.hu
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47 Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.