Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
20°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
20°C

Bontják a Várbörtön egykori őrtornyát

2022. január 27. 17:28
Fontos és látványos mérföldkőhöz érkezett az egykori Ruttner-ház felújítása a Jókai utca 8-ban, elbontották az őrtornyot.

Egy 1960-ban készült légifelvétel a mainak megfelelő helyen már ábrázol egy külső őrhelyet, ami valamivel kisebb, kis ablakokkal ellátott, nyeregtetős építmény volt fából, melyet nem használtak.

A mostani tornyot 1990-92 között, a veszprémi törvényszék külső felújításával egy időben helyezték el egy helikopter segítségével.

A Pepe Alpin Kft. vállalta magára, hogy lebontják darabonként az egész őrbódét egészen a falsíkig. A cég munkatársai - akik egyben a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai is - kötéltechnika segítségével nagy magasságokban és nehezen megközelíthető helyeken is képesek elvégezni a legnehezebbnek tűnő munkákat.

A munkálatokkal annyira jól haladnak, hogy legkésőbb pénteken már végeznek is. Az őrbódé helyére egyébként a Várbörtön múzeum megközelítését segítő lift kerül.

A Veszprém 2030 Kft., mint lebonyolító szervezet folyamatosan ellenőrzi, hogy minden szakszerűen, időben és biztonságosan történjen.

Az egykori Ruttner-ház ifjúsági hostelként, továbbá kávézóként és a börtönmúzeum fogadóközpontjaként kel életre.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.