Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra

2021. december 2. 12:59
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.

Az előkészítési időszak után a megvalósítás fázisába lépett több nagyobb infrastrukturális beruházás is Veszprémben, ilyen volt a közelmúltban a Heim Pál Gyermekkórház épületének átalakítása az Acticity projekt keretében, most pedig az egykori „Hosszú utczán”, ma Jókai utca 8. szám alatt álló Ruttner-házban indult el az építkezés, hogy 2022 végére, legkésőbb 2023 elejére felépüljön egy több szempontból is hiánypótló szolgáltatóközpont a belvárosban.

  • Az egykori Ruttner-házban egy kávézó, hostel és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja épül meg.
  • A Jókai utcáról a múzeumhoz egy lifttel lehet majd feljutni.
  • A hostel kifejezetten a középiskolás osztályok és kisebb csoportok igényeit hivatott kiszolgálni.
  • A beruházás összesen 1,3 milliárd forintba kerül, amit egy veszprémi vállalkozó nyert el és már a jövő év végén, legkésőbb 2023 elején elkészül.

A Jókai u. 8. azaz az egykori Ruttner-házA Jókai u. 8. azaz az egykori Ruttner-ház

A hányatott sorsú, de országos védettségű műemlék épület egykor a Ruttner-család birtokában volt, akik Győrből idetelepülve vas- és fűszerkereskedést üzemeltettek benne. Az üzlet a 19. században sokáig sikeresen működött, az alapító Ruttner János után az utódok is tovább vitték a kereskedést, ami akkoriban Veszprém egyik legforgalmasabb útvonalán helyezkedett el, lévén, hogy a városrészek között ez utca teremtette meg a kapcsolatot, mivel a völgyhidat csak a 20. században építették meg.

Az évek alatt az épület funkcióját vesztette és sokáig üresen állt, kiszolgáltatva az amortizációnak, most viszont az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően lehetőség nyílt a felújítására és új funkciókkal való megtöltésére.

A Ruttner-ház felülnézetbőlA Ruttner-ház felülnézetből

Az épület sorsa akkor fordult jobbra, amikor idén januárban háromoldalú együttműködést írt alá Veszprém MJV Önkormányzata, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék. Az együttműködési megállapodás a várbörtön-múzeum fejlesztését, a Várkert felújítását és a Ruttner-ház rekonstrukcióját támogatja, utóbbinál a munkagépek már felvonultak a műemléki épületben, hogy elkezdjék a munkát.

Csütörtök délelőtt a hivatalos projektindító sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, kormánybiztos három pontban foglalta össze a fejlesztés lényegét:

  1. új szálláshelyekkel gazdagítja Veszprém turisztikai kínálatát, ráadásul elsődlegesen egy olyan célcsoportnak – a középiskolások részére – akiknek ezidáig szűkösek voltak az effajta lehetőségei;
  2. javítja Veszprém belvárosának látképét, egy patinás műemléki épület nyeri vissza eredeti fényét;
  3. újabb közösségi színtér lesz, ezzel is erősítve a helyi kapcsolatokat.

Navracsics Tibor, kormánybiztos (középen), mellette Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója és Ovádi Péter, országgyűlési képviselőNavracsics Tibor, kormánybiztos (középen), mellette Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő

Navracsics Tibor megemlítette, az EKF infrastrukturális beruházásai kapcsán tudják tartani a lépést az idővel és minden jel arra utal, hogy 2023-ra a terveknek megfelelően fel tud készülni a térség az ünnepi évre.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója – akiről kiderült, hogy életében először ő is egy osztálykirándulás alkalmával járt Veszprémben – a projekt kapcsán annak családbarát jellegét emelte ki, amely törekvésük az EKF számos másik programjában is megmutatkozik.

Porga Gyula, polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a városban az ilyen pontszerű beavatkozások valójában komplett városrészekre is hatással vannak, példaként a Séd-völgyi fejlesztést hozta, ahol a felújítás után több vállalkozó is megjelent, gazdagítva a szolgáltatásokat. Hozzátette, bízik benne, hogy a mostani beruházás is ilyen lesz, ami összefügg a várbörtön-múzeum fejlesztésével és a Vár rekonstrukciójával is, amellett, hogy önmagában hiánypótló beruházás. Sőt, a Vár egyutcás jellegét az épülő lift - ami a látogatókat szállítja majd a múzeumba a Ruttner-ház épületéből - kibővíti a jövőben.

Porga Gyula, Ovádi Péter és Navracsics TiborPorga Gyula, Ovádi Péter és Navracsics Tibor

Végül Ovádi Péter, országgyűlési képviselő osztotta meg a gondolatait, aki úgy fogalmazott, Veszprém az aranykorát éli ezekben az években, hiszen mind a Modern Városok Programnak, mind az EKF beruházásainak köszönhetően egymást érik az újabb és újabb fejlesztések városban. Külön pozitívumként említette, hogy az építkezést egy veszprémi vállalkozó, a Kuti és Fia Kft. végzi és várhatóan 2022 végére, 2023 elejére készülnek el vele.

A projekt összesen 1,3 milliárd forintba fog kerülni, amit az EKF keretében az állam biztosít.

Látványtervek arról, hogy mire számíthatnak közel egy év múlva azok, akik betérnek a Jókai u. 8. számba

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47 Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.