Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

Napirend előtt: eltűnt a DK a közgyűlési frakciók közül

2021. szeptember 30. 10:17
Hulladékgazdálkodással, állatkerti szerződéssel és a népesség fogyásával foglalkoztak napirend előtt a közgyűlésben.

Az ülés kezdetén a megjelentek megemlékeztek a napokban elhunyt Maróti Rezsőről, aki 1980 és 1990 között vezette a várost.

Új frakció alakult a közgyűlésben. Miután a nyáron a Demokratikus Koalíció szabotálta helyi elnöke, Katanics Sándor indulását az ellenzéki előválasztáson, Katanics és párttársa, Zakar Csaba kiléptek a DK-ból. A közgyűlésben korábban DK-Szakszervezet néven működő frakció helyét a Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek frakció veszi át, amelynek frakcióvezetője Katanics Sándor, tagjai pedig Zakar Csaba, Guzslován Gábor és Kovács Rajmund.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) indítványozta egy ideiglenes munkacsoport vagy bizottság létrehozását, amelynek feladata, hogy megvizsgálja Veszprém lakosságszám-csökkenésének okait, illetve azokat a lépéseket, amelyekkel a kedvezőtlen demográfiai folyamat megfordítható. Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: munkacsoport helyett inkább a szakemberekre bízná a feladatot, erre szociológusokat kérnek fel a jövő évben, hogy aztán szakszerű véleményre alapozva hozhasson döntést a közgyűlés. Gerstmár szerint a munkacsoport létrehozása a szakemberek bevonása mellett is indokolt, a képviselők azonban 7 igen - 11 nem arányban elutasították.

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) frakcióvezető a Gyulafirátót határába tervezett katonai bázis ügyében interpellált. Az önkormányzat korábban elfogadott egy határozatot arról, hogy tárgyaljanak a kormánnyal a helyieket legkevésbé zavaró megoldásról. A polgármester írásban ígért választ, mint mondta, a tárgyalások még nincsenek abban a fázisban, hogy azonnal végleges választ tudjon adni. 

Kovács Rajmund (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) arról kérdezte a polgármestert, mit kíván tenni a városvezetés, hogy a nem integrálható, fejlesztési zavarral küzdő gyermekek számára óvodai csoport működhessen a városban. Porga Gyula elmondta, hogy a nem integrálható gyerekek óvodai ellátása az állam feladata, Veszprémben a Kozmutza Flóra speciális iskolában óvodai csoport működik erre a célra. 

Szintén Kovács Rajmund kérdezett arról, hogy Török László, az állatkert vezetője felbontotta a Völgykatlan kft. szerződését, hogy az állatkertben működő egyéb vendéglátóegységeket előnybe hozza. Milyen módon kíván a polgármester rendet tenni az ügyben? Porga Gyula kijelentette: városvezetőként nem feladata, hogy beleszóljon az intézmények operatív működésébe. Ha az érintett felek nem tudnak megállapodni, a bíróság tesz majd igazságot.  Hartmann Ferenc ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy sem a város, sem az állatkert nimbuszának nem tesz jót az incidens, és a polgármesternek, mint a tulajdonosi jogok gyakorlójának feladata, hogy a vitát rendezze – sajnálja, ha az erre tett kísérlet nem járt sikerrel.

Katanics Sándor frakcióvezető (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) azt kérdezte, szükséges-e a hulladékgazdálkodással kapcsolatos önkormányzati rendelet felülvizsgálata, “elfogadhatóbbá tétele” a lakosság számára. Mint mondta, azt tapasztalja, hogy nagy elégedetlenséget szül a zöldhulladék elszállításának rendszere, a szelektív szigeteket sokan hulladéklerakónak használják, és sok gonddal jár a lomtalanítás is. Porga Gyula szerint a probléma nem egyszereplős: nyilván az önkormányzatnak és a szolgáltatónak is van feladata, de fontos, hogy a lakosság is együttműködő legyen. Vannak, akik nem fogadják el a rendet, eldobják a hulladékot, nem megfelelően használják a szelektív szigeteket. Úgy gondolja, nem a zöldhulladék elszállítása ma a hulladékgazdálkodás legnagyobb problémája.

Gerstmár Ferenc az illegális hulladéklerakással kapcsolatban tett fel kérdést. Az idén felszerelt 12 mobil kamera nem elégséges, többre lenne szükség, a közterületen elhelyezett hulladéktárolókat el kellene zárni, a lakosságnál keletkező hulladék csökkentésére tervvel kellene rendelkezni. Porga Gyula azt válaszolta, hogy a kamerák kihelyezése sikertörténet, hiszen sikerült már tetten érni elkövetőt ezzel a módszerrel. A hulladéktárolók elkerítése többször is felmerült már, a társasházakat ösztönözni kell arra, hogy minél több helyen döntsenek emellett. A keletkező hulladék csökkentése érzékenyítés és marketing kérdése, a VKSZ Zrt-nek az elmúlt hétvégén volt is egy ezt célzó rendezvénye

Hartmann Ferenc azt kérdezte, mit tud tenni a polgármester annak érdekében, hogy képviselőtársa betartsa a képviselői esküjét: képviselőhöz és kiváltképp veszprémihez méltóan nyilatkozzon – kritizálta ezzel Stigelmaier Józsefné egy közösségi oldalon tett megjegyzését. Porga Gyula elmondta: megkérte képviselőtársát, hogy megfontoltabb kijelentéseket tegyen. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.