Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 6. Miklós
Veszprém
6°C
2025. december 6. Miklós
Veszprém
6°C

Ezt érdemes követned, ha érdekel az ökológiai szemléletű kertészkedés

2021. május 13. 9:44

Diczkó László egy ízig-vérig lelkes, szívből kertészkedő magyar gazda, aki az általa termelt csilipaprikából készített szószokkal számos rangos nemzetközi díjat zsebelt már be.

Az elmúlt években a gondos gazdaszemléletnek köszönetően sikerült maximalizálnia a földjein termesztett csilipaprikák mennyiségét. László most új irányba kalandozik, és talajkímélő ökológiai szemléletű kertészkedésbe vágja fejszéjét.

A csilipaprika, mint monokultúra

Ha kóstoltad már a Chili Hungária Webáruházban kapható világbajnok Spirit of Attila csiliszószt, akkor tudod, milyen mennyei ízekről beszélünk. A csilimanufaktúra keretében csilipaprikák termesztése és feldolgozása zajlik, amelyből a tulajdonos Diczkó László vezetésével a legfinomabb csiliszószok, -fűszerek, -őrlemények és -cseppek készülnek.

Alapanyagként saját termesztésű csilipaprikát használnak, mint például a Ghost Chili, a Dorset Naga vagy a legerősebb fajták közé tartozó Carolina Reaper. Ezek a paprikák közel 2500 m2-es területen teremnek, monokultúrában.

Az ökológiai termesztést szolgáló talajkímélő gazdálkodás alapja ugyanakkor a vetésforgó lenne, László ezért egyelőre rövid távon valamiféle hibrid megoldásban gondolkozik.

Szemléletváltás

A magyar gazda részben a saját múltbeli tapasztalatára támaszkodva, részben pedig az interneten elérhető, talajkímélő technológiákról szóló videók és információk hatására jutott el arra a döntésre, hogy változtatni fog. Sorsdöntő volt számára a felismerés, hogy a talaj önmagában egy tökéletes ökoszisztéma, amin csak rontunk a beavatkozásokkal.

Megváltozott tehát a szemlélet. Kövesd nyomon László sikereit ezen az úton: olvasd a cég blogbejegyzéseit, László időről időre élménybeszámolót tart a felmerülő kihívásokról és az elért eredményekről, garantáltan élvezetes stílusban.

Kihívások a fenntartható gazdálkodás felé vezető úton

A cél mostantól egy olyan ökológiai szemléletű termesztéstechnológia kialakítása, amelyben a talajra nem csupán egy támasztóközegként, hanem komplex ökoszisztémaként tekint. Idén már nem szántottak, és az ültetvényen termett növényi részekre nem zöldhulladékként, hanem szervesanyag-forrásként tekintenek. A fókusz mostantól egyértelműen a talaj védelme, hiszen végeredményben a növény - és ezáltal az ember is - a talajból táplálkozik.

László maga is tartott attól, hogy eltérjen a bevett mezőgazdasági paradigmától és egy más szemléletű termesztés felé forduljon. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben megszerezte azt a tudást és gyakorlatot, hogy bátran bízhatott magában, a megfigyeléseiben, a paprikában és legfőképp a talaj természetes ökoszisztémájában. A cél már megvan, az odáig vezető út pedig telis tele van kérdőjelekkel és izgalmakkal. “Majd a változtatáson is változtatunk” - fogalmazott arra az esetre, ha esetleg valami mégis rossz irányba menne.
 

vehir.hu
további cikkek
Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Őrült nők ketrece Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Hatalmas az érdeklődés Az Őrült Nők Ketrece című előadásra Veszprémben, ezért a már május 18-ára meghirdetett, este 8-kor kezdődő előadás mellett aznap fél 3-kor is színpadra kerül a kultikus darab a Veszprém Arénában. Az előadás előtt két órával pedig az érdeklődők szintén találkozhatnak a szereplőkkel és betekinthetnek a kulisszák mögé is. 2025. március 18. 11:49 Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák közélet Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák Nem a szauna az egyetlen dolog, amit a finnek adtak a világnak és jótékony hatással van az ember fizikai és lelki állapotára egyaránt. A nordic walking amilyen egyszerű sport, olyan sok előnye van, viszont itt sem árt, ha szakavatott oktatótól kap segítséget az ember a kezdő mozdulatok elsajátításához. A Tourinform Veszprém idei legaktívabb programján az ország legnevesebb nordic walking edzőjével kelhetnek útra az érdeklődők Veszprémben. De, hogy pontosan mit kínál a március 21-ei program és honnan ered a nordic walking, arról cikkünkben lerántjuk a leplet. 2025. március 12. 22:49 A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés gasztronómia A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés Veszprém egyik legújabb ételkiszállító vállalkozása, a Zugkonyha nem attól lesz egyedi, hogy gondosan megválogatott alapanyagokból dolgoznak. Nem is csak attól, hogy a sütőlapnak ideje sincs kihűlni, hiszen a hét minden napján, reggeltől késő estig sercegnek rajta a húspogácsák. A Zugkonyhásoknak titka valami egészen másban van. Zsuzsit és Norbit a belváros egyik eldugott zugában kerestük meg, és miközben vártuk az ebédünket, kicsit a veszprémiek ízlését is megismertük. 2025. február 2. 20:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.