Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Petőfi máig példakép

2020. március 6. 23:24
Petőfi Sándor 1848-as veszprémi látogatására emlékeztek pénteken a Mackó cukrászdánál.

A forradalmi költő 1848. március 5-én és 6-án élvezte az akkoriban itt működő szálló vendégszeretetét. 1913-ban a Színpártoló Egyesület kezdeményezésére helyezték el az épület falán a Csikász Imre által készített domborművet.

A pénteki megemlékezés szónokaként Halmay Gábor önkormányzati képviselő méltatta a költőt. Mint mondta, Petőfinek szinte személyi kultusza alakult ki Veszprémben: elneveztek róla színházat, utcát, és korábban egy teljes városrészt is. A költő bő egy héttel a forradalom kitörése előtt járt városunkban – nem tudhatjuk, hogy az őt itt ért hatások mennyiben befolyásolták későbbi tetteit (a francia forradalom kitöréséről nálunk értesült). Petőfi példakép – hangsúlyozta Halmay –, akire felnézhetünk, aki kiállt a hazáért és a szabadságért. Fontos, hogy emlékezzünk rá és adjon nekünk erőt az ő bátorsága és hazafisága.

A beszédet követően a megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el a költő emléktáblájánál. Az ünnepségen Sz. Csordás Éva előadóművész két Petőfi-verset adott elő.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.