Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 6. Miklós
Veszprém
12°C
2025. december 6. Miklós
Veszprém
12°C

A temperamentumos brazilok egyik kedvenc itala, a cachaca

2019. november 15. 11:59
Lehetséges-e a forró, tüzes és szenvedélyes brazil életérzést egyetlen palack ital formájában kellőképpen visszaadni? A Brazíliában hihetetlen népszerűségnek örvendő cachaca segítségével bizony mindez abszolút kivitelezhető.

A túlzottan nagy különlegességeket magában nem tartogató elkészítési folyamat végére a cachaca ugyanis nemcsak az elképesztően finom koktélok kiváló alapja lehet, hanem önmagában fogyasztva is valódi orgiát okoz az ízlelőbimbóknak.

Jelen cikkünkben tehát igyekszünk kedvet csinálni a brazilok egyik kedvencének számító nedű ízleléséhez.

Ismerkedjünk meg kicsit a cachaca történetével

A cachaca könnyed, fűszeres és aromás italnak számít, amelyet erjesztett cukornádból készítenek. Brazíliában legalább annyira népszerűnek számít, mint az éppenséggel Párizsban légióskodó labdazsonglőr Neymar vagy a messze földön híres riói karnevál.

A történetét megannyi misztikum veszi körbe. A források egyöntetű véleménye szerint annak idején Madeira szigetéről behozott cukornádból készült első ízben cachaca. A kezdeti időkben kizárólag a rabszolgák fogyasztották, a társadalom szélesebb rétegei csak később kaptak rá az ellenállhatatlan zamatára.

Sokan a brazil nemzeti koktélnak számító caipirinha alkotóelemeként vélekednek róla, holott Brazíliában tisztán is előszeretettel fogyasztják. Méghozzá olyannyira, hogy napjainkban már mintegy 4000 szeszfőzdében állítják elő.

Hogyan történik a brazil nemzeti ital készítése?

Az iDrinks-től is beszerezhető cachaca készítése nem számít éppenséggel túlzottan bonyolult folyamatnak. Az egész eljárás a cukornád aratásával veszi kezdetét, amiből aztán gondosan kipréselik a garapának is hívott levet.

Miután a garapát leeresztették, következhet a lepárlás fázisa. Amikor ez is sikeresen megtörtént, gyakorlatilag készen is van, így kóstolható a finom cachaca.

Az elkészült ital ízvilágára számos tényező képes hatni. Ilyen lehet például a cukornád típusa, a termőtalaj, az éppen uralkodó éghajlat és persze az érlelés során használt hordó fája is. Az igazán magas minőséget képviselő nedűkre mint érlelt, vagyis arany cachaca néven szokás hivatkozni.

A prémium cachaca sajátossága, hogy legalább az 50%-át egy teljes éven át érlelik 700 literes hordókban, míg az extra prémium cachaca esetében minimum három évig történik az érlelés folyamata.

Ízelítő a legfinomabb cachacákból

A Germana Heritage 10 Years Cachaca esetében a friss cukornádpárlatot banánleveleken szűrik át, aztán pedig nyolc hosszú esztendőn át érlelik tölgyfahordóban. Ezután a folyamat úgynevezett balsamo hordókban folytatódik, amelynek eredményeként szinte a féktelenül tüzes brazil temperamentum palackozása történik meg.

Némileg más irányt képvisel a Cachaca Canario, amely gyakorlatilag cukorpálinkának felel meg. Mivel az ízvilága semleges és könnyed, ezért ez az ital mesés koktélok alapját is képezheti.

vehir.hu
további cikkek
Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Őrült nők ketrece Dupláznak az Őrült Nők Veszprémben Hatalmas az érdeklődés Az Őrült Nők Ketrece című előadásra Veszprémben, ezért a már május 18-ára meghirdetett, este 8-kor kezdődő előadás mellett aznap fél 3-kor is színpadra kerül a kultikus darab a Veszprém Arénában. Az előadás előtt két órával pedig az érdeklődők szintén találkozhatnak a szereplőkkel és betekinthetnek a kulisszák mögé is. 2025. március 18. 11:49 Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák közélet Botra fel! – Veszprémben is elindulnak a nordic walking túrák Nem a szauna az egyetlen dolog, amit a finnek adtak a világnak és jótékony hatással van az ember fizikai és lelki állapotára egyaránt. A nordic walking amilyen egyszerű sport, olyan sok előnye van, viszont itt sem árt, ha szakavatott oktatótól kap segítséget az ember a kezdő mozdulatok elsajátításához. A Tourinform Veszprém idei legaktívabb programján az ország legnevesebb nordic walking edzőjével kelhetnek útra az érdeklődők Veszprémben. De, hogy pontosan mit kínál a március 21-ei program és honnan ered a nordic walking, arról cikkünkben lerántjuk a leplet. 2025. március 12. 22:49 A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés gasztronómia A belváros egy eldugott zugában ismertük meg, hogy mitől lesz valóban élmény az étkezés Veszprém egyik legújabb ételkiszállító vállalkozása, a Zugkonyha nem attól lesz egyedi, hogy gondosan megválogatott alapanyagokból dolgoznak. Nem is csak attól, hogy a sütőlapnak ideje sincs kihűlni, hiszen a hét minden napján, reggeltől késő estig sercegnek rajta a húspogácsák. A Zugkonyhásoknak titka valami egészen másban van. Zsuzsit és Norbit a belváros egyik eldugott zugában kerestük meg, és miközben vártuk az ebédünket, kicsit a veszprémiek ízlését is megismertük. 2025. február 2. 20:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.