Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
24°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
24°C

Lehetne kezdeni valamit a Kádár-kockákkal

2019. október 26. 19:03
XXI. századi csodakuckót varázsoltak egy szocreál kockaházból fiatalok egy nemzetközi innovációs építőversenyen.

Ami a városban a panel, az falun a Kádár-kocka: az épülő szocializmus uniformizált lakóhelyei. Városi testvéreikkel szemben a kockaházaknak annyi előnyük lehet, hogy jellemzően egy  tulajdonos kezében van az egész ingatlan, aki így azt csinál vele, amit akar — vagy amit tud. 

Az egységes utcakép a települések főépítészeinek szívét talán megdobogtatja, az új tulajdonosok (akik a falusi ingatlanvásárlást segítő programok következtében egyre többen vannak) azonban szívesen kitörnének az egységesített szocreál miliőből. Erre dolgozott ki egy magyar építészhallgató csapat megoldást egy nemzetközi építész versenyre a közelmúltban. 

(Fotó: MTI)(Fotó: MTI)

Idén Szentendrén rendezték meg a Solar Decathlon nemzetközi innovációs házépítő versenyt, melyen 10 csapat csaknem négyszáz diákja vett részt, köztük a magyar-algír Someshine Team. A versenyzőknek nemcsak a tervezés volt a feladatuk, hanem meg is kellett építeniük egy prototípus házat. A magyar csapat a Kádár-kockák újjágondolását, modernizálását, energiahatékonnyá alakítását választotta versenymunkájuknak. A csapat az építészet és az energiahatékonyság kategóriákban nyert díjakat.

Fotó: Someshine teamFotó: Someshine team

A csapat weboldalán azt írja, Magyarországon mintegy 800 ezer elavult, leromlott állapotú kockaház várja, hogy a XXI. század kihívásait figyelembe véve megújulhasson. Az építészeknek “hozott anyagból” kell dolgozniuk, az öröklött ingatlanállománnyal kell kezdeniük valamit, lehetőleg a környezettudatos gondolkodást és az energiahatékonyságot segítő legmodernebb technológiát szem előtt tartva.

A fiatalok gyalogakácból készült, manuálisan mozgatható árnyékolórendszert építettek a ház köré szigetelőburokként, de kifejlesztettek páratartalmat, hőmérsékletet és szén-dioxid szintet figyelő szenzorokat is, amik jeleznek, ha a lakás elérte a kívánt hőmérsékletet. A meleg vizet napelemes és hőszivattyús rendszer biztosítja, a levegő hőmérsékletét a padlófűtéssel és a mennyezetre szerelt hűtő-fűtő berendezéssel szabályozzák.

Hogy a versenyen bemutatott ötlet mikor terjedhet el a gyakorlatban? Azt hiszem, erre még várnunk kell — mindenesetre Áder János köztársasági elnök, miután a helyszínen megtekintette az elkészült prototípust, kijelentette: a bankoknak és az építészeknek tanulniuk kellene a mintaprojektből, és ki kellene dolgozniuk olyan konstrukciókat, amelyek révén az efféle átalakítás minél szélesebb körben elérhetővé válhat.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   tegnap 22:05 Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.