Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C

A hagyományos vendéglátás zászlóshajója

2017. december 18. 11:50 // Forrás: Ecoport magazin
Veszprém egyik legrégebbi negyedében, a Szent Benedek-hegy és a vár tövében fekvő Gizella Hotel és Étterem mindig is a klasszikus vendéglátást közvetítette vendégei felé. Az új igazgató kinevezésével sem kívánnak letérni erről az útról.

Vlasits Gergely 2017-ben került igazgatóként a Gizella Hotel és Étterembe. Már egyetemi évei alatt is több szállodai pozícióban próbálta ki magát, szálloda szakon végzett közgazdászként. 31 éves létére Budapesttől Békéscsabáig számos hotelben megfordult, melyeknél szállodai válságmenedzseléssel, az újonnan nyíló szállodák piacra léptetésével vagy a csillagok emelésével bízták meg. Azt mondja, az évek óta tradicionális vendéglátást képviselő Gizella az elképzeléseinek megfelelő hely, melyen nem is kíván gyökeresen változtatni, csupán új ötletekkel gazdagítani.

A köztudatban kevésbé elterjedt, de a hotel étterme nem csupán a szállóvendégeké. Nyitva áll a nagyközönség előtt is. Gasztronómiája kezdetek óta a hagyományokra épül: közepes árfekvés, magyaros ízvilág, normál méretű adagok és lehetőleg helyi termelőktől beszerzett alapanyagok. Természetesen mindemellett külföldi vendégeik nemzetközi igényei is megjelennek a palettán.

„A Gizellában évek alatt kialakult egy törzsvendégkör, akik a megszokott kínálat miatt jönnek hozzánk. A múlt értékeit megőrizve szeretnénk színesíteni kínálatunkat úgy, hogy megmaradnánk a hagyományos vendéglátás égisze alatt”- meséli Vlasits Gergely igazgató, aki szerint ugyan évek óta gasztronómiai forradalom zajlik Magyarországon, de ez olyan mint a fejlődés spirális menete. „Divat mostanában a molekurális,-és a fúziós konyha, de szerintem a vendéglátás vissza fog térni úgymond a klasszikus részekhez. Amikor a felszolgáló adott esetben az asztal mellett flambíroz, vagy geridonról szervíroz. Miért? Többek közt azért, mert én ha vendégként elmegyek egy étterembe, szeretnék nem megterhelőt, de kiadósat enni, és erre a fine-dining nem tud teljes egészében kielégítő megoldást adni.”

Az ember 19-20 különböző ízt tud megkülönböztetni és rögzíteni az ízmemóriában. Ha ennél több íz társul az ételhez, akkor a nagy kavalkádból csak néhány marad meg. A kutatások szerint leginkább a vizuális memóriában hagy nyomot az ilyen étel, ízben kevésbé – teszi hozzá érvként.

Az étteremben a pincérek is a mai napig a hagyományokat követik. „Jó szakemberekkel dolgozunk, felszolgálóink megtartják a három lépés távolságot, udvarisan meghajolva köszöntik vendégeinket, kerülve a manapság elterjedt, laza stílust. Azt gondolom, hogy ezt a hagyományt kell őrizni továbbra is.”

A Gizella kimondottan elegáns helynek számít, ahol egy többfogásos ebéd elköltése nem 20, hanem inkább 45 perc, és hiába piaci trend, nem szeretnének a bisztró irányába elmozdulni. „Veszprémben unikális, amit mi nyújtunk”– mondja Vlasits Gergely.

Januártól mégis változnak…

…de nem gyökeresen. Az étterem étlapja januártól megújul. A hagyományos tételeket szeretnék átdolgozni, feleleveníteni teljes egészében tradíciókra hagyatkozva, veszprémi, és környékbeli alapanyagokkal és balatoni borokkal – mondja az igazgató, aki elöljáróban annyit elárul, hogy a Szuromi János főszakács vezette konyha étlapja a törzsvendégek kedvenc ételeire hagyatkozva színesedik. Gyökeres változás nem lesz, csupán új elgondolásokat próbálnak ki, új tálak és vadételek jelennek meg.

Mit ajánl az igazgató?

Több kedvencem is van az étlapról, sok helyen ettem már steaket, de itt nagyon finoman készítik a bélszínjavát „Gizella módra”, azaz a libamáj és a bélszínjava randevúját zöldbors mártással és körteburgonyával.

Gesztesi Ákos | Fotó: Domján Attila, Olma Frigyes

vehir.hu
további cikkek
Orbán Viktor: a minimálbér 11, a garantált bérminimum 7 százalékkal nő közélet Orbán Viktor: a minimálbér 11, a garantált bérminimum 7 százalékkal nő Közvetlenül hétszázezer család jövedelmi viszonyait javítja a jövő évi bérmegállapodás - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a dokumentum aláírásán csütörtökön Budapesten. tegnap 11:28 A balatoni turizmus nem ignorálhatja az itt élőket Balaton A balatoni turizmus nem ignorálhatja az itt élőket Veszprémben tartott fórumot turisztikai szakemberek részére a Visit Balaton 365, amelyben összefogásra és közös gondolkodásra invitálták a térség szereplőit. 2025. december 2. 22:42 Bizonytalan világgazdaságban próbálnak helyt állni a veszprémi cégek – nem is sikertelenül Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Bizonytalan világgazdaságban próbálnak helyt állni a veszprémi cégek – nem is sikertelenül Ha egyetlen szóval kellene jellemezni a világgazdaság idei állapotát, az kétségtelenül a bizonytalanság lenne, a Veszprém vármegyei cégek teljesítményük alapján így még inkább elismerésre méltóak, hangzott el pénteken a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Business Eminence 2025 Veszprém vármegye üzleti kiválóságainak találkozóján a CODE-ban, ahol az is kiderült, hogy melyik az a gazdasági terület, ahol az egész országban a veszprémi cégek járnak az élen, megelőzve még a fővárost is. 2025. november 29. 2:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.