Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Végre történhet valami a piarista gimnáziummal

2017. szeptember 28. 12:30
Turisztikai funkciók és bírósági irodák is költözhetnek az egykori piarista gimnázium épületébe.

A várban található épület Veszprém történelmének egyik kiemelkedő jelentőségű helyszíne, az elmúlt évtizedekben azonban folyamatosan romlott az állapota, a Közgazdasági Szakközépiskola elköltözése, 2008 óta pedig lényegében üresen áll. Az épület sorsát már sokszor sokféleképpen próbálták meg rendezni: tíz éve még az értékesítése volt napirenden, aztán az önkormányzat inkább saját tulajdonában szerette volna kezelni az áldatlan állapotokat – erre azonban mindeddig nem volt elérhető forrás.

A szeptemberi közgyűlésen azonban már konkrét döntések születtek, amelyek nagyban meghatározzák az épület sorsát.

fotó: wikipédiafotó: wikipédia

Egyfelől a Veszprémi Törvényszék használná az ingatlant, 2018-tól ugyanis regionális közigazgatási bírósági centrumokat hoznak létre, és Veszprém is egy ilyen, több megyére kiterjedő hatáskörrel működő hivatal székhelye lesz. Az új hivatal azonban – ami több új bíró foglalkoztatását teszi szükségessé – nem fér el a Törvényszék épületében, míg az azzal szomszédos egykori gimnázium éppen megfelelne a célra. Annál is inkább, mert az állam részéről látszik a szándék arra, hogy forrást is biztosítson az új bíróságok elhelyezésére, ami révén az önkormányzat végre javíthatna az épület állapotán. A bíróság ingyenesen használhatja majd az ingatlant.

De az önkormányzat más funkciót is szívesen látna az épületben. Már évekkel ezelőtt, a kulturális negyed koncepció részeként meghirdette a városvezetés, hogy panorámaliftet szeretnének létrehozni a vár keleti oldalán. Ez a projekt most élesedik, a szeptemberi közgyűlésen ugyanis döntöttek a tervpályázat kiírásáról, amire 6,5 millió forintot biztosítottak a jövő évi költségvetés terhére. Várhatóan a tél végére eldől, milyen terv alapján építik fel a létesítményt, a forrás előteremtése és a közbeszerzési eljárás lefolytatása miatt azonban valószínűleg a kivitelezésre 2019-ig várnunk kell.

Fotó: wikipediaFotó: wikipedia

A panorámalift több problémát is megold majd egyszerre: egyrészt könnyebben megközelíthetővé válik a vár, amit most csak lépcsőkön vagy az Óváros tér felől meredek domboldalon lehet elérni – egyik sem kedvező a mozgásukban korlátozottaknak vagy a babakocsival érkezőknek. Másrészt a beruházás révén javulhat a közvetlenül a vár alatt húzódó Deák Ferenc utca képe is, amit korábban romos épületek, most pedig gazzal benőtt telkek csúfítanak. Itt busz várakozóhelyeket alakítanának ki, ahonnan két, egymás mellé telepített, 20 fő kapacitású lifttel vagy felvonóval érhetik majd el a turisták a Vár utcát. A liftek elérését egy fogadóközponton keresztül biztosítanák, melyben turisztikai információs pont, vendéglátás, gyermekmosdók, akadálymentes vizesblokk és felnőtt mosdók kapnak helyet, az udvarán pedig játszóteret alakítanak ki.

Mi az ötlet megszületésekor a budavári siklót álmodtuk a várba (illusztráció)

Harmadrészt pedig, és itt visszatérhetünk az eredeti témánkhoz, a lift felső vége a piarista gimnázium kertjében lenne, ahonnan vagy az épületet megkerülve, vagy azon keresztül válna elérhetővé a vár. Az épületet így turisztikai funkciókkal is erősíteni kellene, hiszen a Hősök Kapuja mellett ez lesz a másik fogadóterület a várba érkező turisták számára.

Hogy pontosan milyen formában, mekkora forrásból és mikorra újulhat meg a szebb napokat is megélt egykori iskolaépület, arról a következő hónapokban, az események előrehaladtával részletesen beszámolunk majd.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.