Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Költözik a VeszprémFest

2017. május 12. 11:30
Július 12-15. között rendezik meg a VeszprémFest idén négynapos nagyszínpados fellépéseit. Bemutatkozik egy új helyszín, és ismét sokszínű előadók, világsztárok látogatnak Veszprémbe. Mészáros Zoltánt, a fesztivál igazgatóját kérdeztük.

- Új helyszínre költözik a fesztivál, a História kertbe. Mi ennek az oka és mire számíthat a közönség?

- Azt tudtuk, hogy az Érseki Palota, a fesztivál eddigi 13 évének patinás szabadtéri helyszíne egy komoly felújítás elé néz, ezért költözünk le a várhegy másik oldalára az egykori Érseki pihenőkertbe, ma História kert. Nem teljesen új ez a helyszín, hiszen három éve „Festgarden” néven Jack Dejohnette, Carmen Souza, Didier Lockwood és Mike Stern lépett itt fel, és ugyan akkor egy kisebb, 450 fős nézőteret építettünk itt, de nagyon jók voltak a nézői visszajezések, egyenesen varázslatosnak tartották ezt a helyszínt is sokan, és nekem, nekünk is nagyon bejött. Mi kicsit átforgatjuk ezt a teret, a korábbi rendezvényekhez képest a színapdot a keleti oldalra, szemben a várral, a Séddel párhuzamosan fogjuk felépíteni, és így egy kicsit a várbéli nézőterünkre hasonlatos, oldalt elnyúló nézőtérre lesz lehetőségünk. Léptékében még egy kicsit nagyobb is, mint a vár, azt mondanám, hogy a Szentháromság tér barokkos, kicsit klasszikus, kicsit szakrális kisugárzását egy kertparty hangulatára cseréljük, oldottabb, zöldebb lesz a fesztivál, az biztos.

- Miért csak két napra választották ezt a helyszínt?

- Azt tudtuk, hogy idén négy napra tervezzük a nagyszínpadi, nemzetközi sztárokat. Mivel a História kert hangulatából egy oldottabb milliő fakad, olyan sztárokban gondolkodtunk, akik ennek megfelelőek. Mindebből fakadóan a nézőtér is álló-küzdőtérre és egy 700 fős ülő tribünre tagozódik, ahogy Bona szokta mondani, „senki ne felejtse otthon a tánccipőjét”.

Richard Bona harmadszor tér vissza Veszprémbe, igaz, legutoljára 2008-ban, kilenc éve volt itt. A nagy visszetérőnk Bona, de ismét egy teljesen más felállásban érkezik. Míg 2005-ben saját zenekarával jött, 2008-ban egy trióval, Lokua Kanza (Kongó) és Gerald Toto (Martinique) oldalán, idén kubai zenészekkel közösen jön. Tavaly jelent meg Bona kubai ihletettségű lemeze a „Heritage”, ennek a turnéja keretében érkezik. Igazi „crossover” a koncert, Bona kameruni-afrikai zenei világát nem kell bemutatnunk, mindez fiatal és kiváló kubai zenészekkel átszőve kerül a nyítónapon, július 12-én a színpadra.

- Heather Small viszont először jön Magyarországra.

- Így igaz, a 90-es évek angol pop dívája hatalmas sikerei, slágerei ellenére sem járt még nálunk. Az M People formáció, melynek hangja és arca Heather Small, és amelynek slágerei a mai napig az európai pop rádiók játszási listáin vannak, szintén egy mozgalmasabb, dallamos és igényes softpop koncertre készülünk a fesztivál második napján.

Péntektől a fesztivál az Arénába költözik, akármilyen is lesz az idő, Tom Jones, a legnagyobb név és a tavaly elhunyt pop-ikon Prince egykori zenekara, az NPG is ott lép fel. Tom Jones esetében nem volt kérdés, hogy sajnos ahogy a vár, a História Kert is szűk lett volna neki, és ugyan csak hat hete áruljuk a jegyeket, és a kampányunk láthatóbb része csak pár napja indult, de már a jegyek több mint a fele elkelt a 76 éves wales-i sztár koncertjére. Egy életmű-koncertre számíthatnak a Jones-rajongók, a nagy örökzöldek és a nagy visszatérés poposabb számai is mind elhangzanak majd, köztük a Kiss, amit – talán nem mindenki tudja de – Prince írt kifejezetten Tom Jones-nak.

- Kicsit meglepő volt a kis késéssel bejelentett zárónap, a New Power Generation Prince emlékkoncertje. Tribute koncert még talán nem is volt a fesztiválon.

- Valóban nem. Igazából a szombati zárónapra az NPG lehetősége az utolsó pillanatban „esett be”, ha lehet ilyet mondani, két komoly jazz művész alternatívájaként merült fel, és végül emelett döntöttünk. Egyrészt ez egy vagányabb, unikálisabb bevállalásnak tűnt és tűnik, másrészt én meg kell, hogy valljam, személyesen is fontosnak tartottam, hogy így emlékezzünk meg Prince-ről, akit a modern popzene talán legizgalmasabb, legnagyobb hatású figurái közé sorolok. Magam háromszor láttam élőben, mindannyiszor az NPG élén állt, és azt mindenki tudja hogy elképesztően profi zenészekkel dolgozott csak. A koncerttel kapcsolatban sokan kérdezik hogy mire lehet számítani, a legnagyobb slágerek sorozatára, három énekes, Prince korábbi vokalistái jönnek a zenekarral, és az összes nagy sláger elhangzik, szinte minden korszakból, az Alphabet Street-től a Little Red Corvette-en át a Diamonds and Pearls-ig, a Nothing Compares To You-n át a Cream-ig, vagy a Musicology-ig. Megküldték a dallistát, és a ráadás mi más, a Purple Rain, ha igazak a hírek, ebben maga Prince is megjelenik majd, sajnos csak digitálisan.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.