Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Tovább erősítik a lengyel-magyar barátságot

2017. február 22. 13:36
Régóta szoros kapcsolatot ápolnak a veszprémi iskolák a lengyelországi Tarnów városával. Szerdán a veszprémi és tarnówi testvériskolák képviselői a Dózsa iskolában egyeztettek a 2017-es évi együttműködésről és programokról.

A megbeszélésen lengyel részről Krysztof Kołacinšky, a Tarnów-i Technikum igazgatója és Andrzej Kot, a lengyel olimpikonokról elnevezett sport általános iskola direktora, valamint Teresa Kot, a 15-os Számú Bem József Általános Iskola vezetője vett részt, míg magyar oldalról Halmay György képviselte a Szilágyi iskolát, Gulkai László igazgató a Jendrassik-Veneszt, Dr. Kovácsné Balázsi Tünde, a német nemzetiségi tagozat vezetője pedig a Dózsa iskolát.

Halmay György, Gulkai László, Krysztof Kotacinsky, Andrzej Kot, Teresa Kot, Halmayné Badacsonyi MártaHalmay György, Gulkai László, Krysztof Kotacinsky, Andrzej Kot, Teresa Kot, Halmayné Badacsonyi Márta

Andrzej Kot, a lengyel olimpikonokról elnevezett sport általános iskola igazgatója elmondta, iskolájuk 20 éve tart fent kapcsolatot Veszprém megyei iskolákkal, a közös kapcsolat alapja pedig a közös történelmünk is, hiszen Bem József Tarnów szülötte. Az elmúlt években az Erasmus+ program keretében és a visegrádiak szervezésében több területen és különböző módon tudtak együttműködni a veszprémi diákokkal, mind a művészet, mind a sport és a turizmus területén, és több kirándulást is szerveztek már egymás városaiban.

A Szilágyi és a tarnów-i testvériskolák között 7 éve kezdődött meg az együttműködés, első körben egy kirándulással, majd ezt követték különböző programok, például versmondó versenyek – mondta el Halmay György igazgató.

Nem sokkal később a Jendrassik-Venesz is csatlakozott, akik 4 évvel ezelőtt vették fel a kapcsolatot a Tarnów-i Technikummal. A két iskola kölcsönösen tanul egymástól: a Leonardo és Erasmus+ programok keretében mindkét fél ellátogathatott egymás városába, ahol a helyi üzemekben megismerkedhettek a diákok az alkalmazott technikákkal a gép- és a szerszámgyártás területén is, a különböző munkastílusokkal.

Gulkai László, az intézmény igazgatója elmondta, van mit tanulniuk a lengyel oktatási rendszerből, a külföldi fiatalok pedig nálunk olyan technológiákkal találkozhatnak, amelyek náluk esetleg még nem honosodtak meg. Krysztof Kołacinšky, a Tarnów-i Technikum direktora hozzátette, a szakmai továbbképzés a tanárokra is kiterjed, hiszen a látogatások alkalmával ők is tanulnak. Az elmúlt évben például 12 pedagógus érkezett Tarnów-ból, akik a veszprémi Balluff mellett a győri multinacionális cégeket is feltérképezhették.

Az együttműködések továbbra is folytatódnak: a megbeszélés alkalmával 10 pontban sikerült megállapodni a partnereknek a 2017-es programokat illetően. Az Erasmus+ program keretében nagyszabású rendezvényre várják a veszprémieket a lengyelek, áprilisban pedig a Lengyel Költők Akadémiája nevű versmondó és összművészeti fesztiválon vehetnek részt a diákok. A tervek szerint a szilágyisok népdalokkal, néptánccal készülnek, a Dózsa iskola tanulói pedig verseket fognak mondani. Emellett különböző sporteseményeket is szerveznek: ősszel a Testvérvárosok Futsal Tornájára invitálják a tarnów-iakat, de a szakmai programok és a kirándulások is folytatódnak.

Bertalan Melinda
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.