Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Jó gyakorlatok Norvégiában

2016. november 26. 9:41
Norvégiában jártak az Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság projekt magyar partnerei.

A november 7. és 11. között megrendezett tanulmányúton a projektpartnerek megismerkedhettek a norvégiai jó gyakorlatokkal. Az út során természetesen szó esett a következő időszak feladatairól is. Három tematikus nap keretében előkerültek a projekt során felmerülő legfontosabb témák.

November 8-án, kedden az egészséges életmód kapta a főszerepet. Ezen a napon a témához kapcsolódó előadásokon vettek részt a delegáció tagjai a lillehammeri városházán, melynek során a partnerek megismerhették, hogy Lillehammernek milyen kihívásokkal kell szembenézni, és ezek megoldására milyen jó gyakorlatokat tud felmutatni. A magyar projektpartnerek megismerkedhettek a lillehammeri egészséges életmódhoz és sporthoz köthető nevezetességekkel is. A Visit Lillehammer igazgatójának előadásában arra kaphattunk jó példát, hogyan jelenik meg az egészség, mint brand nem csak a település szempontjából, de turisztikai oldalról is.

November 9-én, szerdán a vállalkozóvá válás témája körül forogtak az előadások a lillehammeri egyetemen. A magyar delegáció tagjai megismerkedtek a kezdő vállalkozókat segítő szervezetek rendszerével, azok munkájával. Megtapasztalhatták, hogy a norvég modellben a vállalkozóvá nevelés már az egészen alacsony korcsoportok gyakorlati oktatásánál, motiválásánál kezdődik.

November 10-én, csütörtökön a Lillehammertől 18 km-re északra fekvő településen, Øyerben tettek látogatást a magyar projektpartnerek. Felkerestek egy málnafarmot, mely két példaértékű termelői együttműködői csoportnak is része, majd látogatást tettek a Nermo Hotelben, mely partner a helyi élelmiszerek felvásárlásában. Itt képet kaptak a norvég minta szerin működő helyi termelői kezdeményezésekről és védjegyekről.

A delegáció számos hasznos információval gazdagodott az út során, mely a későbbiekben hozzásegíti őket a minőségi munkához. Különösen hasznos volt megtapasztalni a különféle ágazatok hatékony együttműködését, azt, hogyan tudják összehangolni a munkát, és ezzel segíteni egymást. A magyar partnerek egy igazán hatékonyan működő, jól kitalált és előrelátó rendszer működését ismerhették meg. A helyi termékekről és elosztásukról szóló előadások alkalmával a norvég partnerek ismét hatékony és jól összehangolt munkáról tettek tanúbizonyságot, amit érdemes követni. A norvég példák további tanulmányozásával egy jó úton indulhatunk el ezen gyakorlatok hazai átültetésében.

Tapolca város „Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” című, HU11-0012-A1-2013. azonosítószámú pályázata (melynek egyik partnere a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft.) 2016. április 6. napján kelt támogatói döntés alapján támogatásban részesült a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es program (Norvég FM) keretében, hazai szabályozási környezetben.

Az “Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” projektet 2 régió képviseletében 5 magyar és 2 norvég partner valósítja meg. Projektgazda: Tapolca Város Önkormányzata. Projekt partnerek:Tapolca Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Vállalkozók Területi Ipartestülete, Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft., Tapolca Környéki Önkormányzati Társulás, Lillehammer University College, Municipality of Lillehammer.

A projekt célja az egészségre alapozott regionális gazdasági fejlődés elősegítése az önkormányzatok térségi együttműködésen alapuló koordináló szerepének erősítésén keresztül, amely egyrészt a lakosság egészségtudatosságának növelésén, másrészt az egészséges életmódra épülő gazdasági szereplők – turizmus és agrárgazdaságok – koordinálásán keresztül valósul meg.

A két résztvevő magyar és norvég régiót hasonló társadalmi-gazdasági viszonyok jellemzik (gyönyörű táj, nemzeti parkok szomszédsága, és ezzel együtt hiányzó vállalkozói aktivitás). Az egészségre alapozott gazdaságfejlesztés, mint célkitűzés is megjelenik, különös tekintettel a helyi lakosság és az önkormányzatok közötti együttműködés elősegítésére. Ezek a hasonlóságok a hosszú távú együttműködésnek és annak a kölcsönös tanulási folyamatnak az alapjai, amely által a lakosoknak, vállalkozásoknak és a növekvő társadalmi igényeknek megfelelő közszolgáltatások hozhatók létre.

Az „Egészséges Tapolca, Egészséges Gazdaság” pályázati program egy további jelentős része a piac épületének megújulásáról szól. Az elnyert támogatás segítségével tematikus, ismeretterjesztő rendezvényekre, képzési programokra kerülhet sor, de tanácsadó központ is segíti majd a kezdő vállalkozók munkáját, egy egészségesebb lokális piaci, gazdasági, kereskedelmi struktúra kiépülése érdekében.

A projekt kiemelt célja Tapolca és környéke egyedi, helyi egészség és fenntarthatósági értékekre alapozott gazdaságfejlesztési programjának kidolgozása, a program egyes elemeinek tesztelése. A települési önkormányzatok közfeladat-ellátási kapacitásának javítása az alábbi formákon keresztül:

- A különböző gazdasági szereplők – különös tekintettel az agrárvállalkozókra és kereskedőkre – aktivitásának hatékony koordinációja és ezen keresztül új intézményi-koordinációs formák kialakítása;
- Képzések és kerettantervi fejlesztés;
- A vállalkozóvá válás segítése, különös tekintettel a fiatalabb nemzedékekre;
- A lakosság egészségtudatosságának növelése;
- Az identifikált norvég programok adaptációjának és egyéb programelemek tesztelése által kapott működtetési minták országos szintű terjesztése.

Projekt megvalósítás ideje: 2016.05.02-2017.04.30.

vehir.hu
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.