Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Él-e még az amerikai álom?

2016. július 29. 23:24
Gondtalan élet, önmegvalósítás, magas életszínvonal? Elérhetetlen felsőoktatás, bűnözés, esélyegyenlőtlenség? Melyik az igazi arca ma az Egyesült Államoknak?

Az USA Földünk egyik lenagyobb, legerősebb országa, gazdasági nagyhatalom. Az az ország, amely évtizedeken keresztül az önmegvalósítás, a gondtalan élet fellegváraként vonult be az emberek tudatába. A hely, ahol kellő szorgalommal bárki előrébb juthat, a lehetőségek világa, ahol az álmok valóra válnak. Az „amerikai álom” háborítatlan otthona.

Ha jobban sorok közé nézünk, és az elmúlt húsz évet vesszük szemügyre, egy másik Amerika körvonalai rajzolódnak ki. A legszembetűnőbb jelek – többek közt – az amerikai politikai elittől érkeznek. A nemrégiben lezajló elnökjelölt-állítási versenyben mindkét vezető párt képviselői megkongatták a vészharangokat az amerikai álom helyzetével kapcsolatban. Itt álljunk is meg egy pillanatra, és nézzük meg, mit is jelent pontosan az amerikai álom az Egyesült Államokban!

Adódhat a kérdés: mi is az amerikai álom?
Az „amerikai álom” az a fogalom, amely azt a hitet és reményt foglalja magába, amely kimondja, hogy az Amerikai Egyesült Államok a lehetőségek országa, ahol az anyagi jólét és boldogság elérhető minden állampolgár számára, ha az egyén szorgalmasan dolgozik ennek megvalósítása érdekében. Az „amerikai álom” olyan Egyesült Államokat takar, melyben minden ember egyenlő, s amely minden állampolgárának biztosítja az ország demokratikus politikai rendszerében való közvetlen vagy közvetett részvételt.

Bernie Sanders a Demokrata Párt elnök-jelölti kampányában úgy fogalmazott: az amerikai álom sokak számára rémálommá változott. Donald Trump, a Republikánus párt sokat kritizált, ugyanakkor rendkívül népszerű politikusa egyenesen azt mondta: „az amerikai álom halott”. Úgy vélem, ha egy szuperhatalom vezető politikusai ehhez hasonló negatív véleményt formálnak országuk társadalmi berendezkedésről az több mint jelzésértékű.

A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy az amerikai nép szerint nehezebb életet, s egyre kevésbé elérhető amerikai álmot hoz nekik a jövő. Az országban, amelynek polgárai mindig is előre néztek és a jövőbe kapaszkodtak, egy krízis látszik kibontakozni. Az amerikai álom több mint az önmegvalósítás lehetősége, az amerikai identitás része. Ez az egyik legerősebb, és talán egyetlen olyan kohéziós eszme, ami összeköt minden amerikait – az első generációs friss bevándorlótól, az első telepesek leszármazottjain túl az őslakosokig.

Hazai szemszögből különösen érdekes kérdés lehet az amerikai álom vizsgálata, hiszen gyakori, hogy Egyesült Államokat felszínes sablonok alapján ítéli meg a közvélemény. Ezt sokszor a média is elősegíti, amely az idealizált, gondtalan, s magas életszínvonalon élő Amerikát éppúgy túlhangsúlyozza, mint a nyomorúságos oldalt, amely a bűnözéstől, etnikai atrocitásoktól hangos.

Forrás: newdream.orgForrás: newdream.org

A Newdream szervezet reprezentatív kutatása szerint ötből csak egy amerikai nem tartja nehezebbnek az előbbre jutást az országban a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A CNN ORC intézet mérése szerint háromból két amerikai polgár úgy tartja, gyermekeire nehezebb élet vár, mint amilyen nekik jutott.

Milyen akadályok szegélyezik az amerikai álom felé vezető utat?

A felősoktatás magas költsége a slágerprobléma a megkérdezettek szerint. Második helyen az egészségügyi ellátás terhei szerepelnek több közvélemény-kutatás egybevágó eredményei alapján. A friss tanulmányokat figyelembe véve kijelenthető, Barack Obama elnök programja – amely az amerikai álom rehabilitálását célozta meg – nem járt elsöprő sikerrel. Az amerikai álom válságot él át, ugyanakkor a történelmi távlat azt mutatja, az amerikaiak nemzeti eszméje morális és gazdasági válságokat is képes túlélni.

Zatkalik Dániel
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.