Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Kutya meleg van?

2016. július 18. 12:18
Az év egyik balatoni slágere a kutyás strand, óriási érdeklődés övezte, amikor Fonyódon és Bogláron lehetővé tették a kutyák és gazdik közös pancsolását. De mi a helyzet Veszprém környékén?

Amikor a két déli parti település bejelentette, hogy kutyabarát szakaszokat jelölnek ki a parton, az országos média napokig ezzel foglalkozott – az Index le is ment, hogy kipróbálják a két helyet.

Ezeket a beszámolókat olvasva gondolkoztam el azon, hogy a veszprémi kutyásoknak van-e elérhető közelségben ilyen lehetőség, vagy az a helyzet, hogy hiába van tucatnyi balatoni strand a 15-20 kilométeres körzetünkben, nekünk is Fonyódig kellene utaznunk ezért? Fűzfőtől Örvényesig minden önkormányzatot megkérdeztem a 71-es mentén.

Mielőtt azonban a válaszokat ismertetném, hadd tegyek egy rövid kitérőt a kutyával strandolók pártolására! A leggyakrabban azzal szokás érvelni a kutyák vízbe engedése ellen, hogy annak egészségügyi kockázatai vannak, meg egyébként már a gondolat is gusztustalan.

Csakhogy a Balaton természetes képződmény, nem pedig úszómedence

a tóban mindenféle állatok élnek: halak, hüllők, kétéltűek, madarak, még emlősök is, akik számára teljesen magától értetődő, hogy a vízben szaporodnak, ürítenek.

Vaddisznó a zamárdi strandonVaddisznó a zamárdi strandon

A tóhoz nagyobb testű állatok is járnak, akik nemcsak isznak a vízből, de időnként meg is mártóznak – néhány éve fotó és videó is készült úszó vaddisznókról. Mondanom sem kell, hogy a kutyákkal ellentétben az erdei állatokat nem oltják és nem vizsgálja évente állatorvos. És akkor a víz felszínén időnként úszó emberi „szeretetcsomagokat” még meg sem említettük. A víz minőségét a kutyák sem nagyon befolyásolnák, az olyan, amilyen: a környéken sok helyen inkább a „megfelelő”, mint a „kiváló” minősítés szerepel az Országos Környezetegészségi Intézet térképén – a déli part sokkal jobban áll ezen a téren: Máriafürdő kivételével minden zöld.

Szóval Fűzfőtől Örvényesig ugyanazt a kérdést tettem fel az önkormányzatoknak: van-e lehetőség az adott településen arra, hogy gazdik és kedvenceik együtt strandoljanak, vagy legalább egy olyan hely, ahol a kutyát beengedhetjük a vízbe felfrissülni egy kicsit.

Kutyás strand nincs, de remény van.

Menjünk szépen sorban, induljunk el keletről! Rögtön Balatonfűzfőn pozitív csalódás ért: megúsztathatjuk az ebet a strand közelében – más kérdés, hogy a kutyát a strandon nemhogy a vízbe, de még a partra sem vihetjük. „Balatonfűzfőn, a Fövenystrand melletti zagykazettán-Szörfös területen van lehetőség a kutyákat beengedni a Balatonba. A strand területére tilos kutyát bevinni.”

Ahogy haladunk nyugat felé, már annak is örülhetünk, ha elutasításra méltatják a felvetést. Almádi, Alsóörs és Füred önkormányzata nem is válaszolt a kérdésre; Paloznakon nem tudnak kutyás fürdőhelyről. Csopakon megtudtam, hogy a rövid nyílt partszakasz egész területén községi strand van, így kutyák fürdetésére nincs lehetőség. Aszófőn arról világosítottak fel, hogy a település „nem rendelkezik stranddal, így sajnos lehetőség sincs”. Örvényesen is azt a választ kaptuk, hogy a településen nincs kijelölt kutyás strand.

Figyelmes olvasóink észrevehették, hogy nem kanyarodtunk le a Tihanyi-félszigetre, pedig érdemes: a Belső-tónál ugyanis kijelölt kutyafürdetőt találunk. Igaz, ha mi magunk is strandolnánk, akkor előbb haza kell vinnünk a kutyát, mert az Tihanyban sem vihetjük be a strandok területére, hogy a parton várja meg, amíg mi magunk megmártózunk a Balatonban.

„Állatot a fürdőhelyek területére bevinni - a járási népegészségügyi intézet által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya kivételével - tilos. Kutyát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak az adott időszakban kijelölt fürdőhelynek és nincs külön jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen. Tihanyban a Belső-tó partján a kutyák legálisan, szabadon fürdőzhetnek egy kijelölt helyen, ott azonban a gazdáknak tilos a fürdés mivel nem kijelölt fürdőhely.”

Szóval van még mit tanulni Fonyódtól – akik nemcsak tessék-lássék módon, suttyomban engedik az ebeket a vízbe, hanem külön weboldalt is létrehoztak a fürdőhelynek, és láthatóan jól kitalált módon kínálnak egyéb szolgáltatásokat azok részére, akik nem szeretnék otthon hagyni a kedvenceiket, amikor nyaralni indulnak.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.