Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
14°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
14°C

„Ha kell, emberenként változtatjuk meg a világot!”

2015. november 30. 10:21
Körülbelül másfél éve fogalmazódott meg a gondolat három barát fejében, hogy az eddig összegyűjtött vezetői tapasztalataikat egy kicsit átértékeljék, rendszerezzék, és elkezdjék azt átadni másoknak is. Így született meg a Kollektíva.

Önmagukat egy mondatban így mutatnák be:

"Azokat a módszereket és megoldásokat keressük, amelyekkel embereket szervezhetsz magad köré, formálhatsz belőlük közösségeket, és vezetheted őket."

A játszva tanulás a cél

A szervezet tréningeket, képzéseket tart társadalmi felelősségvállalás alapon. Jelen pillanatban a fiatal vezetőket célozzák meg, azonban nem titkolt céljuk, hogy a későbbiekben a Kollektíva egyre szélesebb körben ismertté váljon. Elmondásuk szerint egyáltalán nem munkaként fogják fel, sőt kijelenthetjük, a pozitív visszajelzések sokszor többet jelentenek számukra, mint a fizetség.

Szeretnénk azt hinni, hogy a tréningek során mindenkinek adunk valamit. Ha csak egy mininális változás is elindul a résztvevőkben, már megérte. Minden ember egy külön világ, és ha kell, mi egyesével változtatjuk meg a gondolkodásukat.

Fontosnak tartják, hogy az általuk tartott képzések élményközpontúak legyenek, ezt nyitottsággal és közvetlenséggel próbálják elérni, illetve minden foglalkozás interaktív, ahol minden vélemény és hozzászólás számít. Már kollégiumi seniorként is kötelességüknek érezték, hogy szintjükből közösséget kovácsoljanak. Mint mondják, szeretetből és saját döntésből vállalták a felelősséget akkor is és most is.

Kik ők?

Haraszti László, a Pannon Egyetem kollégiumi referense, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) ellenőrző bizottsági elnöke, családapa, gyakran mindenki pszichológusa. Kollégista korában kollégiumi nevelőtanárként tevékenykedett, az akkori kollégiumi igazgató már ekkor felfigyelt rá, majd nyugdíjba vonulásakor hezitálás nélkül átadta a stafétát.

Danyi István idegenforgalmi szakmenedzserként végzett. Két éven keresztül volt FEKOSZ elnökségi tag, három évig pedig a Központi Kollégium seniora. Diplomaszerzés után fél évet külföldön dolgozott, céljait azonban nem veszítette szem elől és kint tartózkodása alatt is próbálta képezni magát. Szabadidejében történeteket és szerepjátékokat ír.

Pusztai Ádám vegyészmérnök mesterszakon végzett, továbbá három évig volt senior a Központi Kollégiumban. Emellett a Toastmasters veszprémi szervezetének vezetője (egy nemzetközi és nonprofit szervezet, amely a nyilvános beszéd és a vezetési készségek fejlesztésében segít a résztvevőinek), a Láthatatlan Egyetem veszprémi elnöke, grafikus, zsonglőr és a Molecool, a világ első atomneveldéjének ötletgazdája. November 28-án pedig előadóként lépett fel a TEDx Youth Konferencián, amely világszerte összefogja azokat a fiatalokat, akikre érdemes odafigyelni, akik innovatív, friss ötleteikkel és újszerű nézőpontjukkal kitűnnek kortársaik közül, és mondanivalójuk van a világ számára.

A kérdésre, hogy melyik felkérés jelentette számukra a legnagyobb mérföldkövet az elmúlt másfél évben ,azt válaszolták, hogy az összes. Hisz minden tréning egyedi a maga módján, mindegyik méri és visszaigazolja a munkásságukat, illetve hogy hol tartanak épp. Az élmény átadása mellett persze az is elengedhetetlen, hogy hasznos és releváns tudással vértezzék fel a tréningek résztvevőit. Gyakorlatilag a szórakozva tanulás a cél.

Eddig megfordultak többek közt Csillebércen, ahol a Magyar Közgazdasági Társaság ifjúsági szervezetének tartottak képzést, Nagykanizsán a Kanyssa Alapítvány felkérésére, illetve Budapesten, Kecskeméten, Hajdúböszörményben és Szombathelyen is a FEKOSZ által rendezett programok szakmai blokkját biztosítva.

„A végtelenbe és tovább”

Az alapítók egy hosszú folyamat elején vannak. A jövőben szeretnék vállalkozás szintjére emelni a kezdeményezést, és hivatásként megélni azt, ami egy baráti kezdeményezésnek indult. Nem győzik hangsúlyozni az emberi kapcsolatok fontosságát, hiszen közösségi vezetőként tisztában vannak vele, milyen erő rejlik az összefogásban. A Kollektíva összeköti az embereket.

Elérhetőségük: hello@kollektiva.eu

Szabó Virág
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. 2024. május 1. 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.