Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sokan éltek az újrakezdés lehetőségével

2015. szeptember 30. 15:04 // Forrás: címlapfotó: 444.hu
Huszonhárom veszprémi hajléktalan kezdhetett új életet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat most záruló Európai Uniós projektjének köszönhetően.

Tavaly júliusban kezdődött, és a napokban ér véget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat utcán élő, hajléktalan emberek lakhatásának és foglalkoztathatóságának elősegítését támogató Európai Unios projektje.

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi intézményvezetője, a pályázat szerdai projektzáró rendezvényén elmondta, hogy Veszprémben nagyjából kétszázötven hajléktalan embert gondoznak a szeretetszolgálat intézményeiben, ebből közel száz ember él az utcán. A most megvalósuló program célcsoportját ők, az utcán élő hajléktalan emberek alkották.

Vágner Milán és Szaller PéterVágner Milán és Szaller Péter

A pályázati program három alappillére a képzés, a lakhatási támogatás, valamit a szoros és rendszeres pszichés támogatás volt. A pályázatra jelentkező huszonhat hajléktalan ember számára szeretetszolgálat munkatársai egyéni fejlesztési terveket készítettek. A programba belépők a kezdeti szakaszban háromlépcsős felvételi eljáráson estek át, majd a vizsgálatokat követően egyenként, személyesen tájékoztatták őket az eredményekről. A közel ötvenmillió forintból megvalósuló program sikeressége érdekében a szociális munkások mellett pszichológus és pszichiáter-addiktológus szakemberek is foglalkoztak a pályázatban résztvevő hajléktalanok integrációjával.

A pályázat során tizenkét ember vett részt kertészeti növénytermesztő szakmunkás, valamint életvezetési alapismeretek képzéseken, ebből tizenegy fő kapott a tanfolyam végén tanúsítványt. A programnak köszönhetően tizennyolc fő részesült albérleti támogatásban. Közülük tizenketten közvetlenül az utcáról, hatan pedig a szeretetszolgálat intézményeiből költözhettek albérletbe. A havi negyvenezer forintos lakhatási támogatás mellett új bútorok és eszközök beszerzésében is segítséget nyújtott a szeretetszolgálat. A képzési időszakban egyetlen fő esett ki a programból. Számára a gyakorlati munkahelyén állást ajánlottak és mára ő is albérletben él.

Szaller Péter és Szalóki BalázsSzaller Péter és Szalóki Balázs

Szaller Péter hozzátette, hogy a szeretetszolgálat veszprémi intézményének ez volt a második Európai Uniós forrásból megvalósuló programja. A két pályázat során közel ötven hajléktalan részesült valamilyen támogatásban. Az intézményvezető hozzátette, hogy reményeik szerint a következő pályázati ciklusban is folytatni tudják a veszprémi hajléktalanok lakhatási és foglalkoztatási támogatását.

Közös munka a hajléktalanok segítésére

A Veszprémi Rendőrkapitányság a veszprémi Máltai Szeretetszolgálattal, és a Veszprém Megyei Jogú Város Közterület-felügyeletének munkatársaival közösen járja a város lakótelepeit a hajléktalanokkal kapcsolatban felmerülő problémák megoldása érdekében.

Az együttműködés célja, hogy arra sarkallja a fedél nélkülieket, hogy vegyék igénybe a Máltai Szeretetszolgálat által biztosított szociális lehetőségeket, különös tekintettel a közelgő hideg időjárás veszélyeire.

Az együttműködők arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nem csak a hatóságok és civil szervezetek, hanem a helyi lakosság is sokat tehet a hajléktalanok érdekében azzal, hogy őket saját érdekükben a lépcsőházak elől a Máltai Szeretetszolgálat ellátó intézményeibe irányítják, ahol külön nekik szóló speciális ellátásban részesülhetnek.

Csepely Máté
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.