Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Tudta, hogy mitől ferde a Szent Korona keresztje?

2015. szeptember 14. 18:12
Valaki azt mondja, hogy mindig is ferde volt. Pálffy Géza megcáfolt tévhitekről, és a Szent Korona kutatásának újkori eredményeiről beszélt hétfő délután a Lovassy László Gimnáziumban.

Már fél évszázada megismertük ugyan a korona legkorábbi ábrázolását a 16. század közepéről, de nem tudták megfejteni, hogy hogyan keletkezett. Sokan a Fuggerekhez kötötték, - amelyből a fukar szavunk is származik - az ábrázolást, de ez téves.

A koronának csak annyi köze van a Fuggerekhez, hogy az a kódex, amelyben az első hiteles és legkorábbi színes ábrázolás fennmaradt, az egy Habsburg családtörténet, amely a Fugger család házi könyvtára számára készült. Ez az egyik legkülönlegesebb felfedezésünk - mondta Pálffy Géza a Magyar Tudományos Akadémia "Lendület" Szent Korona Kutatócsoportjának vezetője.

A Lendület program

Célja az akadémiai intézmények és egyetemi keretek között működő kutatócsoportok dinamikus megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával. A pályázati modell hazai és nemzetközi jelentősége és sikere nemzetközi mércével is meghatározó és példamutató. A Pálinkás József által indított program hozzájárul a sikeres fiatal kutatók elvándorlásának visszaszorításához, a tehetség-utánpótlás biztosításához, bővíti a kiválóságok előrelépési lehetőségeit, és növeli az akadémiai kutatóintézet-hálózat, illetve az egyetemek versenyképességét.

A koronán lévő ferde keresztről is különböző elméletek vannak: valaki azt mondja, hogy mindig is ferde volt, merthogy úgy kapják a magyarok az áldást. De az elképzelés sem igaz.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a korona tetején lévő kereszt eredetileg egyenes volt.

Az első ábrázolások a 16. század első feléig mind egyenesnek mutatják, viszont tudjuk, hogy 1784-ben, amikor II. József elvitte a bécsi kincstárba, akkor már leírták, hogy lötyögött, és eltolódott a kereszt, tehát valamikor a 17. század első fele és a 18. század közepe között ferdült el. A legvalószínűbb eset, amire van konkrét dokumentumunk, 1638 februárjában keletkezett- mesélte Pálffy.

Eszerint elkeverték a koronaláda kulcsát, mielőtt II. Mária királyné koronaszertartása elkezdődött volna. Mivel nem nyílt ki a láda, fel kellett azt törni, és nem csak a kereszt, hanem a korona is megrongálódott.

A Lendület kutatócsoport fedezte még fel a legkorábbi koronás magyar országzászlót is, amely 1618-ból, II. Ferdinánd koronázásából maradt fenn Pozsonyban. Ez a legkorábbi olyan zászló, amelyen már a Szent Korona szerepel a címer fölött.

Érdemes megtanulni minden dunántúlinak, hogy nem csak Székesfehérvár volt koronázó város, hanem Sopron is, ahol három uralkodót koronáztak. Tehát amikor azt mondjuk, hogy csak az a magyar király, akit Székesfehérváron a Szent Koronával az esztergomi érsek megkoronáz, az nem igaz. A magyar történelem folyamán öt koronázó város volt: Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Buda. Mindegyiknél legitim volt a koronázás és az esztergomi érsekek mellett a 16. és 17. században már az egyház és a világi elit együtt koronázott attól függően, hogy hogyan változtak az országon belül a hatalmi viszonyok - magyarázta Pálffy Géza.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.