Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hungarikumokat bemutató információs pont és vásár nyílt a várban

2015. május 8. 12:09
A Szeresd a magyart nevű információs pont Veszprém megye és a Kárpát medence értékeit mutatja be. Az országban ez az első ilyen intézmény.

A Tűztorony lábánál nyílt információs pont ötletgazdája a Pannon Térség Alapítvány, mely azzal a céllal hozta létre a helyiséget, hogy Veszprémben népszerűsítse a hungarikumokat és a kiemelt nemzeti értékeinket. Az érdeklődők egy mini kiállítással is találkozhatnak, ahol a Megye kiemelt értékeit mutatják be a Herendi Porcelántól, az Ajkai Kristályon, a Balaton-felvidéki csipkéken és hímzéseken át egészen az alsóörsi permi vöröshomokkőig.

A magyar lakta területeken bármerre járnak az emberek a Kárpát medencében, mindenhol találnak értéket. A Szeresd a magyar információs pont ezeknek az értékeknek ad bemutatkozási lehetőséget, ahol nem csak azokat az értékeket hirdetik, melyek már most a hungarikumok gyűjteményében , vagy a kiemelt nemzeti értékek között vannak, hanem azokat is, melyek méltán jelentkezhetnek erre a „listára”- mondta a péntek délelőtti ünnepélyes megnyitón a nemzeti értékek védelméről szóló törvény egyik alkotója, dr. Horváth Zsolt.

dr.horváth zsoltdr.horváth zsolt

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy a városban most zajló Gizella-napokhoz és a héten megnyitott volt várbörtönhöz hasonlóan az új információs pont is a város és a nemzet értékeinek bemutatására hivatott, ezért a turistáknak és a veszprémieknek egyaránt hasznos lehet. A polgármester elmondta: reméli, hogy az információs pont más városoknak is példaként szolgálhat.

porga gyulaporga gyula

V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, a hungarikumokról szóló törvény megalkotásakor nem gondolták volna, hogy országszerte ilyen aktivitás és lelkesedés alakul ki körülötte, majd felidézte, hogy a törvény nyomán 19 megyében és 486 településen hoztak létre értéktárat.

v. németh zsoltv. németh zsolt

Az államtitkár kiemelte, hogy Veszprém tevékenysége már eddig is példamutató volt a hungarikumok kezelése tekintetében, a "Szeresd a magyart" Információs Pont és Vásár pedig további példaként szolgálhat, segítve azt, hogy értékeinek ne maradjanak rejtve, sem helyben, sem országosan.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.