Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egységes rendszer kialakítására van szükség

2015. április 1. 14:27
Dr. Szántó Tamással, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház radiológiai osztályának osztályvezető főorvosával beszélgettünk.

Végéhez közeledik a Struktúraváltás a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt.-nél című projekt melynek utolsó főbb elemeit a napokban adták át hivatalosan az intézményben. A pályázat egyik kiemelt területe a radiológia osztály. A változásokról dr. Szántó Tamás osztályvezető főorvossal beszélgettünk.

Mit jelent a struktúraváltás a radiológiai osztály szempontjából?

Az utóbbi években a klasszikus radiológia jelentősen háttérbe szorult és sokkal komolyabb a CT, az MR és az izotop diagnosztikának a térnövekedése. Egyre nagyobb számú beteget kell megvizsgálni, egyre bonyolultabb és drágább eszközökkel. A kórház struktúra váltásnak köszönhetően a radiológia eszközparkja is jelentős fejlesztésen esett át. A pontosabb diagnózis felállításában a mágneses rezonancia készülék, a digitális érfestéses vizsgálatra alkalmas berendezés, illetve hét ultrahang, valamint új digitális mammográfia segíti az orvosok munkáját. A gépek mellett minimális építészeti átalakítások is történtek a radiológiai osztályon.

Az új eszközök egy hasonló jellegű és méretű nyugati közkorház műszaki színvonalát képviselik. Egyedül a CT jelent problémát, hiszen a korábbi gép elromlott, a kórház jelenleg egy bérelt eszközzel dolgozik. Folyamatban van jelenleg egy Európai Uniós pályázat, amely lehetővé tenné egy új gép beszerzését, azonban erről még nem született döntés.

Az új eszközök használatához szükséges az orovosok és asszisztensek átképzése?

Az új eszközök teljesen digitalizáltak, az orvosok és ápolók nagy része most találkozik velük először, ezért a használatukat egy tanulófolyamat előzte meg. A gépek gyorsasága miatt asszisztensi szinten valószínűleg nem lesz szükség létszámbővítésre. Ezzel ellentétben az orvosok számának bővítése szükséges, hiszen sokkal bonyolultabb leleteket kell kiadni, sokkal bonyolultabb vizsgálatokból, amelyek több időt igényelnek.

Dr. Szántó TamásDr. Szántó Tamás

Célunk az, hogy kialakítsunk egy megyei radiológiai rendszert, amely lehetővé teszi, hogy az orovosok könnyebben elérjék egy-egy beteg röntgen felvételeit, illetve lehetőséget ad arra, hogy a megyében dolgozó asszisztenesek és orvosok segíteni tudják egymást. Úgy gondolom, hogy meg kell szűnnie annak a rendszernek, hogy a kórházak végvárként működnek, legalább egy megyei szintű egységes rendszert kell kialakítani, nem csak a radiológia, hanem a kórház más területein is.

Csepely Máté
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.