Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
13°C

10 milliárd forintból újul a megyei kórház

2015. március 28. 17:00
Végéhez közeledik a Struktúraváltás a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt.-nél című projekt melynek utolsó főbb elemeit a napokban adták át hivatalosan az intézményben. A beruházások jelentőségéről dr. Rácz Jenő főigazgatót kérdeztük.

– A közel 4,5 milliárd forintos uniós támogatás mellé 10 százalék önrészt kellett biztosítanunk, melyet a Magyar Állam állt, így a teljes beruházás mértéke megközelíti az ötmilliárd forintot. A projekt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy mind az igénybe vevők, mind a szolgáltatást nyújtók részére biztonságos ellátást garantáló, magas technológiai színvonalú, értékálló kórházi környezetet hozzanak létre, átláthatóbbá váljék a kórházi működés, javuljon a betegellátás szervezettsége és mindez hosszú távon fenntartható legyen.

Dr. Rácz JenőDr. Rácz Jenő

– Több látványos elemmel rendelkezik a projekt, de a háttérben is fontos változások történtek az elmúlt időszakban.

– Az egyik leglátványosabb változás a betegfelvételi iroda területén történt, ahol most a korábbinál négyszer több ablaknál fogadhatjuk a betegeket, illetve egy akadálymentesített ablak is rendelkezésre áll. Ez nem csupán a közvetlen betegfelvételhez nyújt zökkenőmentesebb lehetőséget, hanem a járóbeteg regisztrációban is, illetve a labor előjegyzésre is itt van lehetőség.

A radiológiai eszközparkja is jelentős megújításon esett át. A pontosabb diagnózist segíti a mágneses rezonancia készülék, a digitális érfestéses vizsgálatra alkalmas berendezés, illetve hét ultrahang, valamint új digitális mammográfia áll az orvosok rendelkezésére. Természetesen ezzel párhuzamosan elvégeztük az érintett területeket érintő építészeti munkálatokat is.

Gyakorlatilag faltól falig megújult a központi műtőblokk és sterilizáló, valamint az intenzív terápiás osztály. Hét új műtő jött létre, az intenzíven pedig ágyszámbővítés is megtörténhetett.
Szintén ehhez a projekthez tartozik a gyerekgyógyászat perinatális intenzív centruma mellett a gyerek intenzív egységek felújítása, de a belgyógyászati és neurológiai osztályokon is jelentős munkák zajlottak, továbbá a szülészeti osztályunk sem maradt ki a változásokból.

– A kórház életét kiszolgáló, kevésbé szem előtt lévő rekonstrukciók közül miket emelne ki a projekthez kapcsolódva?

– A megújulások nagy része nem érne semmit a háttérben működő gépészeti és kiszolgáló egységek cseréje nélkül, de például a D épület külső vakolatának rendbetétele is régóta váratott magára. A rendelkezésre álló források több mint 50 százalékát egyébként gépműszerek beszerzésére fordítottunk. Itt kell még megemlíteni az A és a D épület közötti folyosórendszert, amely egy korábbi projektnek köszönhetően már elkezdtünk kialakítani, de most vált kompletté, egyben az onkológiai centrumhoz történő csatlakozást is kialakítottuk.

– A Kórház utcai intézmény így szinte teljesen megújult az elmúlt években, de mire számíthat a többi egység?

– Vannak még vágyálmaink, ilyen a most építés alatt álló onkológiai centrum, amely teljesen új épületben kap helyet, a beruházás értéke mintegy ötmilliárd forint és várhatóan az év végére készül el. A sümegi és a dobai telephelyünkön sikerült kisebb felújításokat végrehajtani, de ennél nagyobb volumenű beruházásra lenne szükséges, ami kétmilliárd forintot emésztene fel.
Emellett elkészült a Kómakút téren lévő rendelőintézet felújítását részletező terv, ahol épület, épületgépészeti és nyílászáró felújítás várat magára, illetve a belső infrastruktúra felújítását is el kellene végezni. Várjuk azt a pályázatot, amely lehetővé teszi a megyei kórházak járóbetegellátási egységeire vonatkozó felújításokat. Saját forrásból ezt nem tudjuk kivitelezni.

– Az elmúlt években összesen mintegy 10 milliárd forint támogatás jutott a megyei kórháznak a különböző pályázatoknak köszönhetően. Ez az összeg mennyire kiemelkedő országos szinten?

– A 2007-2013-as uniós ciklus keretében mintegy 500 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés történt az országban, így látszik, hogy ez az összeg komoly nagyságrendnek felel meg, ennél nagyobb fejlesztések csak az úgynevezett pólus kórházakba történhettek, amiből hét található az országban. A közelünkben ilyen a győri kórház, ahova 12 milliárd forint jutott.

Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Egy fotósnak sikerült egy képre komponálnia Magyarország két EKF-városát Egy fotósnak sikerült egy képre komponálnia Magyarország két EKF-városát Beinrohr Lászlónak a Kis-Papodról sikerült egy olyan képet készítenie, amin Veszprém aprólékos részletei mellett a távolban feltűnik a pécsi adótorony sziluettje is. ma 9:38 Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. tegnap 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. 2024. május 1. 21:09 Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. tegnap 16:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.