Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Ötven éve a pályán Szilágyi Tibor

2015. március 2. 14:05
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész múlt héten a Pannon Egyetem vendége volt, ahol Felföldi Gábor kérdezte őt pályafutásáról.

Az 1942-ben született Szilágyi Tibor 50 éve, 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. „A magyar színészképzés olyan korszaka volt ez, amikor a színészet divatosnak számított, sokan akarták csinálni” – emlékezett vissza Szilágyi. – „Hat-nyolcezer emberből választották ki azt a harmincat, akiket felvettek. Az akkori mesterek deklaráltan a magyar színészet krémjét akarták nevelni. Az első két év minden félévében rosta vizsgák voltak, a harmadik év végén pedig azért is meg kellett küzdeni, hogy az ember diplomázhasson. Az akkori mestereknek igazuk volt, akik ma élünk abból az osztályból, azokat mind felismerik.”

Főiskolai éveiről elmondta: ahhoz képest, amit a kor szelleméről gondolunk, meglepően színes darabokkal találkozott. „Ma már tudjuk, hogy még '62-ben is voltak politikai kivégzések, de ez az utcán és a színpadon nem látszott. Arthur Miller, Tennessee Williams művei jöttek be, ez a főiskola szempontjából nagyon kreatív év volt.”

Azonban nem csak a főiskolán került jó kezek közé, már a gimnáziumban sem mindennapi személyiségek oktatták. „1956-ban kezdtem a gimnáziumot, azokat az egyetemi tanárokat, akiket nem csuktak le vagy nem tudtak eltávolítani a szakmából, visszaminősítettek középiskolai tanárrá. Így alakult, hogy engem csodálatos emberek tanítottak.”

Azzal azonban már nem ennyire elégedett, amerre a színészképzés az elmúlt ötven évben haladt. „Ma már minden szoba-konyhában működik színi iskola, olyanok tanítanak, akik maguk sem tudták megtanulni. Az egyetemi színvonal minősége is romlott azzal, hogy a tanodák felhígítják a szakmát. Persze a nem diplomás színészek között is vannak kiváló művészek, Hollósy Frigyes is segédszínészként kezdte.”

Az elmúlt fél évszázadban többször is Veszprémbe hozta a sors. Először 1968-ban szerződött a Petőfi Színházba. „Önként szerződtem át Veszprémbe, mert ez egy kiváló egytagozatos prózai színház volt. (…) Soha nem a pénz miatt szerződtem át, csak szakmai okok miatt. ” Elmondta: Veszprém „akkoriban kisváros volt, csütörtök-péntek-szombaton lehetett játszani, a többi napon vidéken.” A következő évadot már a fővárosban kezdte. A kilencvenes években Vándorfi László meghívására tért vissza, eljátszotta a Hyppolit, a lakáj címszerepét, majd több darabot is rendezett városunkban, köztük Nóti Károly Nyitott ablakját, Ray Cooney Páratlan párosát vagy Brandon Thomas Charley nénjét.

Jelenleg A fizikusok című darabban láthatja a veszprémi közönség Newton szerepében.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. ma 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. ma 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.