Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
20°C
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
20°C

A hagyományok útján

2014. szeptember 24. 10:34
Idén hatodik alkalommal rendezik meg szeptember 27-28 között a Szent Mihály-napi búcsút Veszprémben.

Porga Gyula polgármester az esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a klasszikus veszprémi fesztiválszezon a Gizella-napoktól a Szent Mihály-napi búcsúig tart. Gyakran éri az a kritika a várost, hogy túl sok kulturális program szerveződik. Porga Gyula szerint azonban a veszprémiek és a turisták szeretik és rendszeresen látogatják ezeket a programokat. Amellett, hogy minden rendezvény egyfajta identitást ad a közösségeknek, számokkal igazolható, hogy a helyi gazdaságra, a város kis- és középvállalkozásaira és a szolgáltatási szektorban élőkre is nagy hatással vannak, hiszen a Veszprémben eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyi évhez képest több, mint harminc százalékkal nőtt. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula hozzátette, hogy a Szent Mihály-napi búcsú néphagyományokhoz kapcsolódik. Korábban ebben az időszakban számoltak el a pásztorok a rájuk bízott állatokkal. Veszprémben az elmúlt századok során ez többször megtörtént, ezt próbálja a rendezvény is feleleveníteni.  

Neveda AmáliaNeveda Amália

Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ vezetője elmondta, hogy a széleskörű együttműködés keretében létrejött rendezvény napjain ingyenesen látogatható lesz a nyáron átadott Hősök Kapuja és a Tűztorony is. A Vár utcában felállított népművészeti vásár mellett, néptánc bemutatók, pásztorkutya bemutatók, tárlatvezetés és számos kulturális program várja az érdeklődőket. 

A Szent Mihály-napi búcsú részletes programjáért kattintson ide!

Csepely Máté
Domján Attila
további cikkek
A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között megnyílt a helytörténeti kiállítás, a Mecset utca 11. szám alatt. Sokak munkája a ház, hatalmas összefogás eredménye, de akit mindenképpen ki kell emelni a gyűjtemény összehozása kapcsán, az Magyar Józsefné Ilus. ma 10:54 Az ünnep képes jövőt teremteni Az ünnep képes jövőt teremteni A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjének, Boldog Gizellának tiszteletére Dr. Udvardy György érsek tartott szabadtéri szentmisét Veszprémben a Szentháromság téren, szombat délelőtt. A misét követően Fekete Gyöngyi, a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának egykori vezetője vehette át a Gizella-díjat, példamutató munkájáért. ma 10:51 Átadták a Gizella-díjakat Átadták a Gizella-díjakat Szombat este a hét megkoronázásaként a Gizella-díjak átadására is sor került. Idén Kellerné Egresi Zsuzsanna, Lugossy László, valamint a Zonta Club érdemelte ki az elismerést. tegnap 20:51 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.