Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
21°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
21°C

Kubala László miatt épült meg a Barcelona stadionja

2014. szeptember 12. 16:22 // Forrás: Gesztesi Ákos
Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című filmjének első díszbemutatóját a Petőfi Színházban láthatjuk szeptember 18-án este fél hatkor. A filmet az USA-ban is megnézhetjük.

Az FC Barcelona a világ egyik legnépszerűbb futballklubja. Kevesen tudják azonban, hogy a klub felemelkedésében kulcsszerepet játszottak olyan futball-legendák, mint Kubala László, Czibor Zoltán és Kocsis Zoltán. A dokumentumfilm a három barcelonai hős kalandos életéről, pályafutásáról és főként Kubala közönség kedvenccé válásáról szól.

A díszbemutató sajtótájékoztatóján jelen volt többek között Oberfrank Pál színházigazgató is, aki elmondta: amellett, hogy a foci mindenkinek szívügye, a színház a színjátszáson és a táncon túl is nagyobb szerepet kíván betölteni a kulturális életben, ezért is döntöttek úgy, hogy befogadják a filmet.

Kocsis Tibor, a film rendezője Pápán született, majd főiskolás évek alatt lett tagja az Amatőr-film Stúdiónak. 1984-ben Sírfelirat című alkotásával az UNESCO 25 év alatti filmesek számára kiírt versenyen aranydiplomát nyert. 1993-ban végezte el a Magyar Filmművészeti Akadémia rendező-operatőr szakát. A mostani filmjében a rendezés mellett az operatőri munkákat is magára vállalta.
Talpalatnyi zöld című öko-magazinját 1994 óta készíti, mely havonta látható a Duna Televízióban.
Kocsis Tibor a rendezője annak az Új Eldorádó című verespataki aranybányáról szóló filmnek is, amely nemzetközi sikerek mellett a Magyar Filmszemle Fődíját is kiérdemelte 2005-ben. 

Kocsis Tibor rendező a filmről beszél. Háttérben Porga Gyula polgármesterKocsis Tibor rendező a filmről beszél. Háttérben Porga Gyula polgármester

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki Kocsis Tibornak a film elkészítéséért, véleménye szerint a három futballista a magyar történelem része, és a rendező segítségével feltárult az előző korszak egy alig ismert fejezete.

Irmes Zsolt, a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás SE elnöke elmondta, a magyar labdarúgás jövőéért a mai gyerekek kellenek, ezért számukra az olyan legendák, mint Kubala, Czibor és Kocsis a lehetnek a követendő példák. Terveik szerint 150-200 gyerekkel tekintik meg a filmet.

Irmes Zsolt és Oberfrank PálIrmes Zsolt és Oberfrank Pál

Kocsis Tibor elöljáróban elmondta, a filmnek lesz egy barcelonai díszbemutatója is, emellett a részt vesznek a los-angelesi magyar filmhéten is, ami után egy észak-amerikai film turné veszi kezdetét.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. tegnap 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. 2024. május 17. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.