Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
15°C

Veszélyes anyagoktól tisztítják meg a berhidai ipartelepet

2014. február 25. 14:06
Veszélyes hulladékoktól, környezetet szennyező anyagoktól szabadulhat meg Berhida határa. A környezetvédelmi szakemberek felmérését követően megszületett kármentesítési terv nyomán megkezdődött az elhagyott hulladékok kitermelése, elszállítása, illetve egy komplex, a talaj megtisztítását is szolgáló talajvíztisztító rendszer kiépítése. A több mint 6 milliárdos támogatású uniós projektet a tervek szerint 2015-ben zárja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A Peremartoni Ipari Park területén található Peremartoni Vegyipari Vállalat korábbi tevékenysége során a jelenős mennyiségben felhalmozott és nem megfelelően tárolt hulladék az évtizedek során elszennyezte a felszín alatti közeget. Ennek következtében az érintett területen elhagyott, illetve deponált veszélyes és nem veszélyes hulladék, folyékony és szilárd hulladék található, amelyek nemcsak a gyár területén fellelhető talajvizet szennyezték el, hanem évtizedek múlva veszélyeztetné az ivóvízbázist is.

A ipari park területén végzett környezetvédelmi célú felmérést követően az illetékes hatóság (Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) elrendelte a műszaki beavatkozási terv elkészítését és engedélyeztetésre benyújtását. A szükséges kármentesítéshez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 6,4 milliárd forint uniós forrásra pályázott. Az Unió a benyújtott tervet támogatásra érdemesnek találta, amelyet követően 2013 márciusában került sor a Támogatási Szerződés aláírására.

A kármentesítés során a deponált, elhagyott hulladékok kitermelése és elszállítása után a hulladékkal szennyezett földtani közeg eltávolítása következik, végül a szennyezett talajvíz tisztítása zárja a jelentős beruházást. A tervek szerint a műszaki beavatkozási munkálatok 2015 májusában lezárulnak, a végleges víztisztítás 2020-ig tart.

A projekt eredményeként megszűnik a Várpalota – Berhida - Pétfürdő kistérség karszt vízbázisát veszélyeztető szennyezés. Az ipari park alkalmassá válik barnamezős beruházásokra, bővíthető lesz a területe, így lehetőséget teremt új munkahelyek, vállalkozások létrehozására, ezáltal is növelve a kistérség versenyképességét.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.