A megmérettetésen bárki részt vehet saját befőttjeivel, aki 2013. szeptember 28-án 10 óráig leadja nevezését az Ökovásár Kamránk Kincseinek versenye sátránál Veszprémben a Historia Kertben. A legjobb pályaművek készítői befőző fazekat, savanyító edényt és egyéb befőzési kellékekkel térhetnek haza.
„Szeretnénk, hogy minél többen megismerjék a tartósítószer mentes és egyben környezetbarát befőzési receptek széles palettáját, ezáltal is kedvet teremtve a házi tartósításhoz, befőzésekhez. Minden eltehető házi praktikákkal különösebb vegyi anyag felhasználása nélkül, akár a főzési alapanyagokra, akár a félkész ételekre, savanyúságokra, húsra gondolunk.” – nyilatkozta dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.
Lehet nevezni többek között befőttekkel, lekvárokkal, zöldségkészítményekkel, gyümölcs- és zöldséglevekkel, szörpökkel, füstölt árukkal, savanyúságokkal, télre eltett főzési alapanyagokkal. A lényeg, hogy saját készítésű és helyi alapanyagokból készüljön a portéka.
A télre eltett finomságok nevével és a készítés dátumával ellátott termékeket a receptleírás kíséretében lehet leadni az Ökovásáron, 2013. szeptember 28-án 10 óráig a Kamránk Kincseinek versenye sátornál. A terméken a készítő neve semmilyen formában nem szerepelhet.
A zsűri döntésében szempontként szerepel a felhasznált alapanyagok helyi mivolta, a termék egészségessége, szépsége, vonzósága, íze éppúgy, mint a receptleírás követhetősége és recept újszerűsége. Az eredményhirdetésre az Ökovásár délutánján 15:30-kor kerül sor a Historia Kertben.
A legsikeresebb befőttek és egyéb finomságok készítői értékes tárgynyereményekben részesülnek, így savanyító edénnyel, befőző fazékkal és egyéb befőzést segítő eszközökkel térhetnek haza.
Bővebb információ és a felhívás pontos szövege letölthető a http://www.csalan.hu/hir/kamrank-kincseinek-versenye oldalról, illetve felvilágosítás kérhető a Csalán Egyesület elérhetőségein: csalan@csalan.hu, 88-578-390.
A program a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.
