Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
16°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
16°C

Szerzők és olvasók közös ünnepe

2013. június 6. 22:30
Megnyílt az ünnepi könyvhét. Veszprémben a Kossuth utca felújítása miatt a Balaton Pláza fogadta be a rendezvénysorozatot.

A csütörtök délutáni megnyitón szép számú tömeg gyűlt össze a plázában. Abban a korban, amikor egyre kevesebb ember nyúl a könyvekhez, a népnevelő szándékú összefogás segíthet a Gutenberg-galaxisra irányítani a figyelmet.

Tekintse meg galériánkat!

Márpedig az összefogás, aminek köszönhetően a könyvhét ötlete megszületett, mindenkinek érdeke, a kiadóknak és a könyvesboltoknak éppúgy, mint az államnak, önkormányzatoknak, szerzőknek és – még ha nem is vagyunk vele mindig tisztában – nekünk, olvasóknak is.

És ezen a csütörtök délutánon egy bevásárlóközpont kellős közepén az emberek a könyvekhez nyúltak. Nézegették a borítókat, olvasgatták a fülszövegeket, bele-belelapoztak a kötetekbe, eszmecserét folytattak írókról, költőkről, irodalomról és esztétikáról. Talán nem tudományos igényességgel, csak a hétköznapi ember laikus, naiv, néha esetlen gondolatmenete mentén, de mégis! A könyv még ma is több, mint egymás mögé hányt betűk halmaza, több mint nyomdafesték és papír, és több annál is, amit az alkotó megálmodott, mert a könyv igazi mélységét az adja, amikor gondolkozni, beszélni kezdünk róla.

A könyvhétnek vonzereje van, és úgy tűnik képes olvasásra késztetni az embereket. (Bevallom, magam is vettem egyet, pedig tényleg „csak” azért látogattam ki a megnyitóra, hogy ezeket a sorokat és képeket aztán megoszthassam önökkel.)

A megnyitón Porga Gyula polgármester kifejtette: a könyvet, a szerzőt és az olvasót is ünnepeljük a könyvhéten. Veszprémiként büszkék lehetünk arra, hogy ne csak általában ünnepeljük a könyvet, hanem a veszprémi könyveket is ünnepelhetjük. A rendezvényen veszprémi szerzők is dedikálnak, és megtalálhatók veszprémi kiadók is,  például a Szaléziánum vagy a Művészetek Háza.

Porga Gyula

Eperjes Károly színművész elmesélte, hogy gyerekkorában jobban érdekelte a labda, pedagógus szüleinek komoly erőfeszítéseket kellett tenniük, hogy a könyvekkel megbarátkozzon. A könyv önmagában lehet hasznos, de kártékony is. Az egyetemes harmóniához közelítő könyvek örömet okoznak az embernek, az ettől távolodók mindig nagy fájdalmat. A színész kritizálta a rossz könyveket, amelyek becsapják a hiszékenyeket. Sajnos sok kiadó ma a minőség helyett a pénzt tartja szem előtt, míg az építő olvasmányokat kínáló kisebb kiadók ellehetetlenülnek.  Ezzel szemben a jó könyvek a szívre és az észre hatnak.

Eperjes Károly

Ezzel megkezdődött tehát az ünnepi könyvhét. Veszprémben pénteken két óra után várják a szerzők dedikálásra olvasóikat: Előbb Botár Attila, majd B. Kulcsár Ágnes, Halmos Mónika, Pusztay János, Tóth Dezső, Fenyvesi Ottó, dr. Bérczy József, Sebő József és Kilián László következik, a szerzők húszpercenként váltják egymást a színpadon.

Az országos ünnepsorozatot Székesfehérváron nyitotta meg Csukás István. A népszerű ifjúsági és gyermekíró hangsúlyozta, hogy ezekben a napokban együtt ünnepeljük mindannyiunk lelki táplálékát, a könyvet, amelyet "nekünk írtak a költők és írók". Cser-Palkovics András polgármester megvalósult álomnak nevezte a házigazda szerepet a könyvhét országos megnyitója kapcsán. Úgy vélte: méltó helyen, méltó körülmények között adhatnak otthont a programnak és ezzel tovább emelhetik a 2013-as Szent István-emlékév fényét.

Az ünnepi könyvhét központi helyszíne a budapesti Vörösmarty tér lesz.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   tegnap 22:01 Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. 2024. május 3. 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. tegnap 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.