Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Veszprém a „magyar Da Vinci-kódban”

2012. december 4. 20:03
Megjelent Márki István első regénye, a veszprémi helyszíneket is felvonultató A remete hagyatéka. Az író hétfőn mutatta be munkáját a polgármesternek és a sajtónak.

Márki István első publikációi még középiskolás korában jelentek meg, majd sci-fi novellái több antológiában is helyet kaptak – így például a Galaktika Magazinban is olvashattuk műveit. A szerző 2012-ben Zágrábban megrendezett EuroConon, az éves európai sci-fi-találkozón a „bátorítottak” kategóriában vehetett át díjat.


Márki István

A remete hagyatéka Márki első regénye, amely egy történelmi szálakkal megfűszerezett nyomozós krimi, mely az első magyar szerzetesrend, a pálosok történetére épül. Az író 2006-ban kezdett el dolgozni a történeten, és két év alatt készült el a regény, aminek mostanra sikerült kiadót találni. A történet maga is 2008-ban játszódik, és bár végkövetkeztetése fikció, a benne szereplő történelmi utalások egytől egyig megfelelnek a valóságnak.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy az Eger és Veszprém között tapasztalható óriási különbség a vendégéjszakák számát tekintve elsősorban annak a városmarketing-anyagnak köszönhető, amit Gárdonyi Géza írt meg, és ami kötelező olvasmányként mindenkihez eljut. Fontos, hogy a veszprémi helyszíneken játszódó történetek is megjelenjenek az irodalmi palettán. Veszprémnek is megvan a misztériuma, azok a titkok, amiket a turisták maguk fedezhetnek fel, és a polgármester bízik benne, hogy Márki regénye is kedvet csinál majd e titkok felkutatásához.

A remete hagyatéka november vége óta kapható a könyvesboltokban.

"- Elveszett kincsről beszél? - kérdeztem. - Elveszett tudásról. Amit Birkás mondott, és ahogy mondta, megpendített bennem valamit. Figyelmeztetően megérintettem Réka kezét. Úgy éreztem, érdemes a gondolatba belekapaszkodni. - És ez a tudás... - próbáltam óvatosan fogalmazni - kapcsolódhatott a központjukhoz? A Pilishez? - Magától értetődően." Alan McKenzie neves ókorkutató apja temetését intézi Délnyugat-Angliában, amikor különös részvétnyilvánító levelet kap Budapestről. A levél egy emberöltővel korábban az apja által Magyarországon folytatott kutatásra tesz utalást. Aláírója egy Árpád-korral foglalkozó magyar professzor, valódi megfogalmazója pedig - mint kiderül - annak lánya. Alan a hagyatékot vizsgálva próbálja megérteni a hajdani út motivációit, de csupán arra jön rá, hogy a kutatás az egyetlen Magyarországon alapított szerzetesrenddel, a pálossal állt összefüggésben. Mivel továbbra sem érti, mi köze mindennek apja szakterületéhez, a professzort pedig annak betegsége miatt nem faggathatja, a férfi Budapestre utazik. A professzor lányával együtt, az ország történelmi helyeit járva próbálja megfejteni a rejtélyt. Ám nem mindenkinek áll érdekében a magyarázat nyilvánosságra kerülése. És lassanként - történelmi eseményeket és személyeket tablószerűen felvonultatva - egy évszázadokon és kontinenseken átívelő összeesküvés körvonalai bontakoznak ki előttük... 
Schöngrundtner Tamás
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.