Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Befőzés természetesen…

2012. augusztus 2. 8:51 // Forrás: Csalán Egyesület
Hogy mi a jó aszalvány titka? Vagy mi is a szárazdunszt? Miként készül a házi vegeta? Minden kiderül a Csalán Egyesület B, mint befőzés… ez csak természetes kiadványából.

Napjainkban egyre növekszik azok száma, akik szerint egészségünk megóvása érdekében nagyon fontos, hogy helyben termett, egészséges, biztonságos (esetleg bio) élelmiszereket fogyasszunk, keresik hát a helyi termék piacokat, vásárokat. Jó lenne, ha mindenkinek jutna egészséges helyi élelmiszer – szezonon kívül is. A téli napokra természetes módon, házilag eltett finomságok alapelveit és ínycsiklandozó receptjeit is tartalmazza a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület B, mint befőzés kiadványa.

Nemrégiben jelent meg, de máris nagyon népszerű az „Ez csak természtes” alcímet viselő kiadvány. A füzetben választ kapnak az érdeklődők például arra, hogy mely eljárásokkal tartósíthatnak otthonunkban biztonsággal, vagy a „fagyasztani vagy nem fagyasztani” dilemmára, de szó van a vegyszerek használatáról is.

– A fagyasztásnak is megvan természetesen a maga helye háztartásunkban. Azonban szeretnénk, ha a háziasszonyok végiggondolnák, mekkora a fagyasztószekrény vagy -láda miatt folyamatosan felhasznált energiamennyiség, amit a havi számlában kifizetünk, arról nem is beszélve, hogy milyen következményei vannak, ha – ezekben a viharokban egyáltalán nem kizárható – áramkimaradás van. Az otthoni tartósítás egyszeri energia-befektetéssel kínál a fagyasztás előnyeivel összemérhető eredményt – nyilatkozta Dr. Szalay Tímea a Csalán elnöke

– Amikor szóba kerül a házi tartósítás, sokszor csak az „édes életre” – befőttekre, lekvárokra gondolunk: ilyenkor cukorral, vagy akár cukor nélkül, hőhatással tartósítva készülnek a kamra polcára való kincsek. Ám ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem! A sózás például nagyon jó módszer leveszöldség esetén, de az ecetes tartósítás vagy a savanyítás titkait is megtudhatják az érdeklődők a kiadványból. Az aszalás népszerűsége pedig egyre nő, hiszen a gyümölcsökön túl zöldségek, gombák és fűszernövények is tartósíthatók a szárítás módszerével – tette hozzá az egyesület elnöke

Érdekes kérdés a vegyszerek használata a konyhánkban. A boltban vásárolt termékeket tartóssá, szállíthatóvá, kellemes állagúvá kell tenni, otthon azonban ezeket a szereket természetes módszerekkel kiválthatjuk, és ezzel az esetleges egészségügyi kockázatokat is elkerülhetjük.

És hogy mi a jó aszalvány titka? Vagy mi is a szárazdunszt? Esetleg arra kíváncsi valaki, hogy miként készül a házi vegeta? Minden kiderül a Csalán Egyesület B, mint befőzés… ez csak természetes kiadványából, melyet az egyesület rendezvényein, irodájában érhetnek el az érdeklődők, de akár le is tölthetik az egyesület honlapjáról (http://csalan.hu/aktualis/kiadvanyaink).
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.