Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
7°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
7°C

Sajtban az igazság, sajtban a vigasz

2012. július 23. 9:04
Harmóniát, jó kedvet sugároz. Számára minden perc, pillanat a boldogságról szól. Belső mosolyának a titka a sajt, a sajtkészítés. Ivácson Attila sajtos, vagyis boldog ember.

Minden nap újabb boldogság – vallja. Mindig mosolygós, jókedvű ember volt. Még akkor is, amikor műszaki informatikusnak tanult, majd a minőségügyben dolgozott. Aztán jött a sajt.

A sajt találta meg őt, vagy ő a sajtot? Ma már nem tudni. Arra emlékszik, hogy Borbás Marcsi egyik televíziós műsorában Sándor Tamással, a (Bükki Kézműves Sajt, www.bukkisajt.hu) hazai sajtkészítés egyik nagyjával beszélgetett, aki elmondta, egy fazékkal kezdte, majd elment Körösladányba Kiss Ferenchez (www.kisshazisajt.hu) tanulni. Fazekat ő is kért anyukájától, aztán Körösladány felé vette az irányt.

A sajtkészítés technológiája mellett megtanulta, hogy ebben a műanyag világban – ahol aromák, vegyi ízesítők uralják a tömegkínálatot – egyre fontosabb a jó és tiszta alapanyag. Ehhez pedig az ősi, hagyományokra épülő, egykori paraszti világban ismert recepteket kell társítani. Az így készült sajt pedig maga a csoda. Hiszen a tejből készült sajtban minden megtalálható, amire szükségünk van. A létfenntartásunkhoz szükséges alapvető elemek mellett benne van a magyar táj, benne van a természet ereje, üzenete.

Első sajtja a gomolya volt, amit szerinte minden háziasszony el tud(na) készíteni. Aztán jöttek a kemény, félkemény sajtok. Ma már kilenc fajtát készít a veszprémi Török Ignác utca egyik földszintjén a Csatár-hegy melletti tíz tejelő tehénnek köszönhetően.

Nem tudni, hol és mi a titok. De az biztos, hogy a sajtos emberek kedvesek, nyitottak és nagyvonalúak. Ha vásárban találkoznak, nem egymástól távol árulják portékájukat, hanem egymás mellett. Nem vetélkednek, tanulnak egymástól. Majd a vevő dönt. A mosolyuk egyik oka talán ez. A többi a sajtban van. Annak ízeiben, színeiben van a titok, amit mindenkinek magának kell megtalálnia.

Ivácson Attila megtalálta, az biztos. Azt szeretné, hogy a későbbiekben ne kilenc sajtot, hanem csak egyet készítsen, de az legyen a legjobb. Mondjuk, bivalytejből kékpenészes sajtot. A feladat, lehetőség adott.

Addig is éljünk az általa ajánlott napi boldogságrecepttel. Reggelire egy jó nyújtózás és csók után fogyasszunk lilahagymás gomolyát, ebédre érett sajtot reszeljünk a tésztánkra, vacsorára a napi sok-sok munka és nyűg után egy érettebb sajtot fogyasszunk borral – ajánlja Ivácson Attila.

Próbálják ki, és mosolyogjanak!
 

Pethő Imre
Kovács Bálint
további cikkek
Nyerje meg decemberi élményét a Vehírrel! közélet Nyerje meg decemberi élményét a Vehírrel! A nagy karácsonyi hajtás közepette segítünk egy kis kikapcsolódást csempészni a decemberi hetekbe. Nyereményjátékunkkal két különleges veszprémi élményre is belépőt nyerhetnek olvasóink: a CODE Digitális Élményközpontba és a Várbörtön Kiállításra. ma 16:43 Hétfőtől megvásárolhatóak a jövő évi autópálya-matricák közélet Hétfőtől megvásárolhatóak a jövő évi autópálya-matricák Hétfőtől elérhetőek lesznek a 2026-ra érvényes éves autópálya-matricák, a jövő évi éves országos és vármegyei e-matricák mellett az új terméknek számító éves M1 regionális úthasználati jogosultság is megvásárolható lesz a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.-nél és a legtöbb viszonteladó partnerénél, online és offline módon is - közölte a NÚSZ Zrt. ma 10:47 Hippolyt: bemutatják Dolhai Attila első színházi rendezését közélet Hippolyt: bemutatják Dolhai Attila első színházi rendezését December ötödikén mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház Nóti Károly-Zágon István-Eisemann Mihály Hippolyt, a lakáj című történetét, melyet Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színész állított színpadra. Első színházi rendezése tehát a királynék városához kötődik, elsősorban erről kérdeztük a színész-rendezőt, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját. tegnap 22:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.