Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
21°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
21°C

Teendők igazoltatáskor

2011. október 24. 10:28 // Forrás: Veszprémi Rendőrkapitányság
Megtagadható-e az igazoltatás, illetve ez milyen következményekkel járhat? – kérdeztük a rendőrség képviselőjét.

Röviden megválaszolva a kérdést, az igazoltatás nem tagadható meg. Az igazoltatás megtagadása, illetve annak sikertelensége esetén az intézkedés alá vont személy e célból feltartóztatható, illetve előállítható. A személyazonosság megállapítása érdekében végrehajtott előállítás során a rendőr a rendelkezésre álló központi személynyilvántartásból állapítja meg a bemondott adatok valódiságát.


Fábián Mónika

Az előállítás csak addig tarthat, amíg az igazoltatott személyazonosságát nem sikerül kétséget kizáróan megállapítani. Ez legfeljebb 8 óra lehet, amelyet az igazoltatás megkezdésétől kell számítani. Indokolt esetben az előállítás időtartama további 4 órával egyszer meghosszabbítható. Ha ez idő alatt sem sikerül megállapítani az igazoltatott személy kilétét, akkor a rendőrség az előállítottat 24 órára közbiztonsági őrizetbe veheti.

A fentieken túlmenően fontos megjegyezni, hogy az előállítás céljának elérését követően a rendőr szabálysértési feljelentést tesz „Személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelességek megszegése” miatt, aminek a következménye akár 100 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabása is lehet.

Az igazoltatás során a rendőr – ha a személyazonosság megállapítása, illetve a közvetlen veszély elhárítása, valamint bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja szükségessé teszi – az intézkedés alá vont személy ruházatát, csomagját és járművét átvizsgálhatja.

Az igazoltatás során – ha ez további intézkedéshez, eljáráshoz szükséges, vagy egyéb körülmények ezt indokolják – a rendőr az igazoltatott személy adatait igazoltató lapra rögzítheti. Az igazoltató lapok csak a szükségessé váló eljárásokhoz ( pl. szabálysértési eljárás) használhatók, illetve dolgozhatók fel. Ezt követően, ha az ok megszűnik, illetve az adatok további eljáráshoz már nem szükségesek, az igazoltató lapokat megsemmisítik.

Fábián Mónika
rendőr-főhadnagy, megelőzési kiemelt főelőadó
Veszprémi Rendőrkapitányság
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.