Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Győztes iparisok

2011. március 4. 3:00
Az Audi Kreaktivity technikai verseny első helyét a veszprémi Ipari iskola tanulói nyerték el szén-dioxiddal működő kisautójukkal.

Az első helyezettnek járó háromnapos németországi kirándulásról a napokban jöttek haza a fiatalok, erről számoltak be az érdeklődők előtt csütörtökön délután középiskolájukban, ahol a győzelmet jelentő kisautót is beüzemelték.

Enyingi Donát, Szőlősi Ákos és Fódi Tamás tavaly áprilisban találkozott az Audi pályázatával, ami olyan autó megépítését írta elő, melynek meghajtása nem lehetett villany-, illetve belsőégésű motor. Feltétel volt az is, hogy elektromos áramot termeljen a jármű.

A fiatalok úgy döntöttek, szén-dioxid meghajtású, légmotoros kisautót gyártanak, aminek megalkotása jelentős fejtörést okozott számukra – derült ki beszámolójukból. Fódi Tamás érdeklődésünkre elmondta, a kismotor elindítása fizikai segítséget igényel, majd a folyamatos nyomásbeáramlásnak köszönhetően marad működőképes. A nyomási energiát kell átalakítani mozgási energiává – mutatott rá. Az autó elején egy látszólag oda nem illő berendezés, egy kisrádió is helyet kapott. – A pályázati kiírásban szerepelt, hogy a jármű elektromos áramot állítson elő, ezt bizonyítja a működőképes rádió – árulta el.

36-an jelentkeztek a pályázatra, a döntőbe jutott nyolc csapat végül júliusban mérte össze tudását a győri Audi Hungaria Forumban. A két hónap alatt elkészült, 1 hengeres, 0,27 köbcentiméteres lökettérfogatú munkahengerrel felszerelt kisjármű végül meghozta számukra a győzelmet és az ezzel járó háromnapos németországi városlátogatást.


Poór Attila

Az Ipari könyvtárában összegyűlt diákoknak az előadás részeként előbb Poór Attila, az Audi Hungária személyzeti referense mesélt a vállalatról, majd a verseny résztvevői prezentálták, hogyan készültek a versenyre, illetve milyen élményekben volt részük a nyeremény utazáson, aminek részeként eljutottak az Audi ingolstadti központjába, megnézték a müncheni olimpiai stadiont, és még egy sörgyárba is ellátogattak.

A csapat tagjai nem először kamatoztatták együtt tudásukat, s már tervezik a következő projektet, amiben a napenergia kap főszerepet.

 

Cseh Zoltán
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.