Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
15°C
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
15°C

Szent Iván ünnep Balatonakaliban

2008. június 17. 12:09
Tájkonferencia, kiállítás és tüzes-Napos programok
Tájmúzeum, június 20-22.


A hagyományos népi életmód szempontjából Balatonakali a Balaton vidékének egyik kiemelkedő települése. Festői táji adottságai mellett nagyszámú népi műemlék portájával, utcaképével, templomaival, uradalmi épületegyüttesével és műemlék présházaival, borospincéivel egyedülálló építészeti-népművészeti örökséget képvisel.

Az év legvilágosabb napján, Keresztelő Szent János, azaz Szent Iván ünnepén tájat és ünnepet bemutató konferencia, kiállítás és tüzes-Napos programok kerülnek megrendezésre a község, a térség és minden érdeklődő számára.

A rendezvény célja, hogy a térség centrális táji-kulturális-turisztikai hivatása betöltéséhez tudatosan építsen saját múltjára, néprajzi-népművészeti-építészeti, történeti, ökológiai és toleráns vallási értékeire. Mert nem szükséges Hellászból importálva görög falut mintázni, elegendő néhány környékbeli települést bejárni, hogy például borospincék, présházak másolatából olyan egyetemes értelemben is rangos népi építészeti együttes álljon össze, amely a turizmus érdeklődésére számot tarthat, és koncentrált turisztikai igényeknek is megfeleltethető (üzletek, szórakozó helyek, gasztronómiai egységek, szálláshelyek, szabadidő-létesítmények).

A június 20-án 10 órakor kezdődő Napfordulós és tájkonferencia a település, a térség hagyományos népi építészetét, a táji kultúra régészeti emlékeit, a levéltári forrásokból föltárható porta- és településtörténetet mutatja be, a műemlékvédelem  örökségfenntartó, megőrző szempontjait vonultatja föl és szembesíti a magán tulajdonosi mentalitással. A Keresztelő Szent János azaz Szent Iván ünnepét jellemző szokásokról szóló előadások naptári aktualitásukkal átvezetnek a mába, fényt vetve a hagyományos értékek mai megjelenésére, életére.

A falunézést, múzeumlátogatást követően este művészi élményt nyújtanak az év ünnepeinek népénekei és folklórja Balatonakali kedves templomaiban.

Szombaton 10 órakor „Veres Bea népi iparművész napfordulós alkotásai”-t bemutató kiállítás nyílik a helyi múzeumban, ahol hagyományos kenyérsütésre, babajátszóra, muzsikálásra is sor kerül. A főtéren Gyermek néptánc, kézműves bemutató és vásár lesz. De a hangulatot nem hagyja alább hagyni majd a tüzes borok bemutatója, melynek ugyanakkor megvan a maga napérlelte, kozmikus, szakrális vonatkozása is. E vonás bontakozik ki az esti koncerten, amikor régi egyházi zene és ének szól az egyházi év köréből.

Meggyúl majd a szent iváni Napkerék, s körbegördül a faluban, meggyúl a szentiváni tűz is, mely körül lesz majd néptánc, népzene, lehetőség lesz a tűz bajelhárító célú átugrására is. Főtéri vetítéssel ízelítőt kapunk majd a Balaton-felvidékhez kötődő filmművészetből. Ezután kigyúl Radics Béla békét és szeretetet hirdető Zöld Csillaga, és következik a magyar gitárzseni örökségét fölvillantó Tűzkerék együttes koncertje. Mindvégig mód lesz éjjeli tárlatlátogatásra, mert ez a múzeumok éjszakája.

A legrövidebb éjt a Napkelte követi, mikor az akali strandon a Nap köszöntésekor a Fény beragyog, átformál, erővel tölt el és átlelkesít…

Mindez Balatonakaliban június 20-22-én megtapasztalható. Hívják és várják az érdeklődőket a Községi Önkormányzat, a Balatonakali Támogatásáért Közalapítvány és a Tájmúzeum munkatársai is.

Kocsis Sándor
további cikkek
Átadták a Gizella-díjakat Átadták a Gizella-díjakat Szombat este a hét megkoronázásaként a Gizella-díjak átadására is sor került. Idén Kellerné Egresi Zsuzsanna, Lugossy László, valamint a Zonta Club érdemelte ki az elismerést. tegnap 20:51 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Minden eddiginél több programmal várja a látogatókat a 33. Művészetek Völgye: az összművészeti fesztiválon csaknem háromezer zenei, irodalmi, színházi, táncművészeti, családi és egyéb esemény közül választhatnak a látogatók július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. 2024. május 9. 19:37 A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. 2024. május 8. 14:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.