Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
15°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
15°C

Mandulaünnepre készül a csopaki kistérség

2008. április 8. 0:31
A más, mint másutt megyei szlogent igencsak komolyan vette az öt Balaton-felvidéki falu (Csopak, Alsóörs, Felsőörs, Paloznak és Lovas) által létrehozott Balaton Riviéra turisztikai egyesület. A mikrotérségben olyan programkínálatot építettek fel, ami sehol máshol az országban nem található.
Így születhetett meg a Mandulaünnep is három évvel ezelőtt, mely kezdetben csak egy mandulafa osztási akció volt Ambrus Tibor polgármester ötlete alapján. Ma már három napos gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket a kistérségben. Megszámlálhatatlan képzőművészeti- és fotókiállítással, bor- és prózamondó versennyel – melyek természetesen egytől egyig a mandula jegyében zajlanak. Sőt, megmérkőznek a legjobb mandulás receptek is. A mérkőzés óriási tétjét az is igazolja, hogy a református asszonykör a harmadik, bővített kiadásban jelenteti meg a jeles alkalomból a Csopaki finomságok című könyvet. Az édesszájúak fő szenzációja pedig garantáltan a Szamos marcipán kiállítása és vására lesz. Akiknek pedig a sok finomság után esztétikai bűntudatuk támad, a bakancsos turisztikai programokon a térség tanösvényeit bejárva enyhíthetik az efféle eredetű lelkifurdalást.

Steinhaus György főszervező a Vehír.hu azon kérdésére, hogy miért pont a mandulát választották ünnepük tárgyává elmondta: már Jannus Pannonius is megírta erről a vidékről, hogy ez az országnak azon szeglete, ahol a mandulafa virágzik. A valódi hangsúly tehát a gyökereken, a hagyományok tiszteletén és a közösségi összetartozás erősítésén van. A látogatókat egyetlen esemény csábíthatja csak a hét végén máshová, ám a Balaton Riviéra turisztikai egyesületnek a programokkal egyidőben zajló megyei utazás kiállításon is lesz standja, ahol az öt falu egész évi programjait kínálják a települések idegenforgalmi szakemberei.  

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. tegnap 14:40 Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. tegnap 13:16 Újra megrendezik a civil napot Újra megrendezik a civil napot A tavaly a Gyárkertben megrendezett, Európa Kulturális Fővárosa programsorozat által támogatott civil napot óriási érdeklődés övezte. A lelkesedés az idén sem hagyott alább, a civil szervezetek közösen egy újabb élménydús napra hívják az érdeklődőket, most az Erzsébet Ligetbe.   tegnap 14:48 Stabilizálták Robert Fico állapotát Stabilizálták Robert Fico állapotát Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után - jelentette be Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön. tegnap 9:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.