Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Tánc Éve Keszthelyen

2008. június 9. 12:03
Június 10-én, kedden a keszthelyi színházban mutatják be azt a darabot, amelyben közel száz helyi diák is részt vesz a profi táncosok mellett. A profik és a gyerekek közös darabja azért jött létre, mert egyre inkább háttérbe szorul a tánc a kulturális élet palettáján. Ezt bizonyítják a felmérések is. Kutatások azt bizonyítják: a magyarok nem tudnak táncolni, de vágynak arra, hogy megtanuljanak.
Éppen ezért hirdette meg a város a TÁNC ÉVE - programsorozatot – nyilatkozta Kepli József János a  Polgármesteri Kabinet vezetője. A kulturális esemény arca Kovács Gergely Csanád (a Megatánc győztese, a Magyar Állami Operaház táncosa), akinek feladata az, hogy megszerettesse ezt a művészeti ágat a fiatalokkal, hiszen mint azt Kepli József János elmondta: a „TÁNC ÉVE" keretében a fiataloknak lehetőséget szeretnének biztosítani arra, hogy e kulturális programsorozaton belül ne csak mint passzív befogadók, hanem mint aktív szereplők vegyenek részt.  

Ennek érdekében Kovács Gergely Csanád, a TV2 Megatánc című műsorának győztese, a Magyar Állami Operaház táncosa és koreográfus kollégái olyan  darabokat állítanak színpadra Keszthelyen, amelyben fellépőként táncolni nem tudó, de ezt a művészeti ágat kedvelő fiatalok is részt vehetnek. A darabban közel száz diák szerepel majd.  „Önkormányzatunk úgy véli, hogy az ilyen típusú  akciók segítséget nyújtanak abban, hogy a fiatalok az átlagnál pozitívabban álljanak az olyan klasszikus művészeti ágak felé, amelyek ma egyre inkább háttérbe szorulnak." 

Kovács Zsolt, aki a Megatánc győztese mellett koreografál, elmondta: Mielőtt a „TÁNC ÉVE" – programsorozatot összeállították, rövid kutatást is végeztettek. A kutatás szerint: a fiatalok többsége szívesen látna olyan darabokat, amelyek alapját a manapság divatos STOMP és ír step tánc koreográfiák képezik. Éppen ezért került be a repertoárba két olyan táncos darab, amelynek alapjait ezek a stílusok adják majd. E két új előadás mellett az LGT- táncképek című darab is látható lesz a Madách Musical és a KFKI Kamara balett előadásában, amely az idősebb generációhoz tartozókat próbálja becsalogatni a színházba. 

Kovács Zsolt mindezekhez hozzátette: a háromszáz ember megkérdezésén alapuló kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok nem tudnak táncolni, de vágynak arra, hogy megtanuljanak. Ugyanakkor ennek érdekében nem tesznek semmit.

Arra a kérdésre, hogy a mindennapi életben előny-e, ha valaki tud táncolni, megkérdezettek 65 százaléka egyértelműen igennel válaszolt. Ezzel párhuzamosan megkérdezettek 81 százaléka vallotta be, hogy neki nem erőssége a tánc. Mindezekhez a koreográfus hozzátette: noha a gyors elemzés nem tekinthető reprezentatív kutatásnak, mégis jól prezentálja a magyarok viszonyát a tánckultúrához. A megkérdezettek mindössze 10 százaléka mondta, hogy szereti a klasszikus táncokat, például a balettet vagy a keringőt.     

 

Füssy Angéla
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.