2021. június 15.
//
Jolán névnap

Példamutató fiatalok

2010. október 18. 4:00
Hatalmas a pusztítás az iszapkatasztrófa sújtotta területen. Sok esetben egy élet munkája ment tönkre, de senki sincs egyedül a bajban.

A szerencsétlenséget követő napokban járt átutazóban Devecserben Vermes Gábor, a veszprémi Fidelitas alelnöke. Ekkor elhatározta, visszatér, hogy segítsen a rászorulókon. Az elgondolást pedig tett követte.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a szervezet négy tagja – Vermes Gábor és Szalay Zsolt alelnökök, valamint Szabó Patrik és Szűcs Dávid – múlt csütörtökön mintegy 100 ezer forint értékű segélycsomagot szállított Devecserbe, majd védőruhát húztak, és az utcák takarításában is részt vettek. – Csatlakoztunk egy tűzoltóegységhez, ők mutatták meg, merre, mit dolgozzunk – mondta Vermes Gábor. – A kijelölt házaknál kellett rendbe tenni az udvart, hogy a lakók egyáltalán meg tudják közelíteni az épületeket, ha visszatérnek. Az iszap kihordása után gipsszel hintettük le a talajt, hogy a maradék lúgot is semlegesítsük.

Mindenki barátságosan fogadta az önkénteseket, régi ismerősként üdvözölték egymást a kármentesítők, még akkor is, ha soha nem látták egymást – mivel ugyanaz a közös cél vezérli őket: segíteni a bajbajutottakon. Mindenki teljes energiájával azon fáradozott, hogy minél előbb visszatérhessen az élet a térségbe. Kivéve a Greenpeace aktivistái. A Fidelitas alelnöke úgy emlékszik, az ő kezükben sosem látott lapátot, csak fényképezőgépet, kamerát és mikrofont.

– Nagyon sajnálom az ott élő embereket, elképzelni is nehéz, mit élhetnek át, sok esetben egy élet munkája ment tönkre néhány perc leforgása alatt – idézi fel az élményeket Vermes Gábor. – Torokszorító volt látni az iszapban elmerülő gyermekjátékokat, labdákat, kerékpárokat. Külön konténert állítottak fel az állattetemek gyűjtésére, egy másik területen pedig a teljesen megsemmisült járműveket hordták össze magasba törő halmokba. Hatalmas a tenni akarás, bármerre néztünk, 10–15 fős csoportokat láttunk, mindenki tudta a feladatát, összehangoltan folyt a munka. Olyan házban is jártunk, ahol otthon tartózkodott a tulajdonos, aki nem győzött hálálkodni a segítségért. Borzasztó volt látni, milyen pusztítást vitt végbe az áradat a devecseri kastélyparkban.  A fákon jól látszik, helyenként 2,5 méter magasan hömpölygött az iszapos víz, és sokfelé most is fél méter mély vörös pocsolyák terülnek el. Akár tíz évbe is beletelhet, mire hasonlítani kezd a környék a korábbi képére, de a Torna-patak mentén lévő házak menthetetlenek.

Vermes Gábor azt mondja, ő biztosan nem térne vissza az iszappal elöntött házakba, de a települést nem hagyná el; megpróbálna új életet kezdeni egy közeli, biztonságos utcában.

– Rengeteg a tennivaló, éppen ezért a közeljövőben ismét útnak indulunk, hogy segítsünk – nyilatkozta lapunknak a Fidelitas alelnöke.

Aki csatlakozni kíván a Fidelitas felajánlásához, és fizikailag is segítene a vörösiszap-katasztrófa okozta károk helyreállításában, jelentkezzen a Fidelitas veszprémi irodájában (8200 Veszprém, Jutasi út 65/B, alagsor), vagy a 70/549-6858-as telefonszámon.

Cseh Zoltán

További cikkek

A Balaton idei fagyija hársmézzel, mandulával és almával készül
A Balaton idei fagyija hársmézzel, mandulával és almával készül
A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó hársmézzel, karamellizált mandulával és almával készülő Mézesem nevű fagylaltja lett a Balaton Fagyija verseny idei győztese - derült ki hétfőn a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban megrendezett díjátadó ünnepségen.
A negyedik műfüves focipályát is átadták Veszprémben
A negyedik műfüves focipályát is átadták Veszprémben
A Deák Ferenc Általános Iskolában hétfőn adták át a műfüves focipályát, amely a Magyar Labdarúgó-szövetség és az önkormányzat összefogásával jöhetett létre. A Jendrassik, a Báthory és a Kossuth iskola után ez volt a negyedik intézmény, ahol infrastrukturális fejlesztés történt.
OVSZ: hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók
OVSZ: hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók
Fél évig kedvezményesen vásárolhatnak az elfogadóhelyeken a véradók az Önkéntes véradó virtuális kártyával hétfőtől - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a véradók világnapja alkalmából az MTI-vel.
Költözik a várból az érseki hivatal
Költözik a várból az érseki hivatal
Az első látványos szakaszához érkezett a veszprémi vár történelmi megújulása. Hosszas előkészületek után az Érseki Hivatal ideiglenesen a Boldog Gizella Szemináriumba költözik.
EKF-támogatással kapott új termet a táncstúdió
EKF-támogatással kapott új termet a táncstúdió
A 31 éves Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió új próbatermét egy volt gyárépületből alakították ki a Budapest úton.