Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Példamutató fiatalok

2010. október 18. 4:00
Hatalmas a pusztítás az iszapkatasztrófa sújtotta területen. Sok esetben egy élet munkája ment tönkre, de senki sincs egyedül a bajban.

A szerencsétlenséget követő napokban járt átutazóban Devecserben Vermes Gábor, a veszprémi Fidelitas alelnöke. Ekkor elhatározta, visszatér, hogy segítsen a rászorulókon. Az elgondolást pedig tett követte.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a szervezet négy tagja – Vermes Gábor és Szalay Zsolt alelnökök, valamint Szabó Patrik és Szűcs Dávid – múlt csütörtökön mintegy 100 ezer forint értékű segélycsomagot szállított Devecserbe, majd védőruhát húztak, és az utcák takarításában is részt vettek. – Csatlakoztunk egy tűzoltóegységhez, ők mutatták meg, merre, mit dolgozzunk – mondta Vermes Gábor. – A kijelölt házaknál kellett rendbe tenni az udvart, hogy a lakók egyáltalán meg tudják közelíteni az épületeket, ha visszatérnek. Az iszap kihordása után gipsszel hintettük le a talajt, hogy a maradék lúgot is semlegesítsük.

Mindenki barátságosan fogadta az önkénteseket, régi ismerősként üdvözölték egymást a kármentesítők, még akkor is, ha soha nem látták egymást – mivel ugyanaz a közös cél vezérli őket: segíteni a bajbajutottakon. Mindenki teljes energiájával azon fáradozott, hogy minél előbb visszatérhessen az élet a térségbe. Kivéve a Greenpeace aktivistái. A Fidelitas alelnöke úgy emlékszik, az ő kezükben sosem látott lapátot, csak fényképezőgépet, kamerát és mikrofont.

– Nagyon sajnálom az ott élő embereket, elképzelni is nehéz, mit élhetnek át, sok esetben egy élet munkája ment tönkre néhány perc leforgása alatt – idézi fel az élményeket Vermes Gábor. – Torokszorító volt látni az iszapban elmerülő gyermekjátékokat, labdákat, kerékpárokat. Külön konténert állítottak fel az állattetemek gyűjtésére, egy másik területen pedig a teljesen megsemmisült járműveket hordták össze magasba törő halmokba. Hatalmas a tenni akarás, bármerre néztünk, 10–15 fős csoportokat láttunk, mindenki tudta a feladatát, összehangoltan folyt a munka. Olyan házban is jártunk, ahol otthon tartózkodott a tulajdonos, aki nem győzött hálálkodni a segítségért. Borzasztó volt látni, milyen pusztítást vitt végbe az áradat a devecseri kastélyparkban.  A fákon jól látszik, helyenként 2,5 méter magasan hömpölygött az iszapos víz, és sokfelé most is fél méter mély vörös pocsolyák terülnek el. Akár tíz évbe is beletelhet, mire hasonlítani kezd a környék a korábbi képére, de a Torna-patak mentén lévő házak menthetetlenek.

Vermes Gábor azt mondja, ő biztosan nem térne vissza az iszappal elöntött házakba, de a települést nem hagyná el; megpróbálna új életet kezdeni egy közeli, biztonságos utcában.

– Rengeteg a tennivaló, éppen ezért a közeljövőben ismét útnak indulunk, hogy segítsünk – nyilatkozta lapunknak a Fidelitas alelnöke.

Aki csatlakozni kíván a Fidelitas felajánlásához, és fizikailag is segítene a vörösiszap-katasztrófa okozta károk helyreállításában, jelentkezzen a Fidelitas veszprémi irodájában (8200 Veszprém, Jutasi út 65/B, alagsor), vagy a 70/549-6858-as telefonszámon.

Cseh Zoltán
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.