Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

TEMPEVÖLGY / Jókai után nevezték el Balatonfüred országos irodalmi folyóiratát

2008. június 6. 22:58
Praznovszky Mihály író és Cserép László író, tanár,a művelődési osztály vezetője egy nap, kicsit félve, azzal a kéréssel léptek be Bóka István irodájába, hogy mit szólna, ha Balatonfüred irodalmi folyóiratot indítana. Bár a polgármester szerint vakmerő az ötlet, abban a korban, mikor egyre kevesebben olvasnak, és egymás után szűnnek meg a folyóiratok, mégis támogatja a kezdeményezést. Az első kísérleti számot ma mutatták be Balatonfüreden, az ünnepi könyvhéten, olyan neves írók, szerzők, művészek jelenlétében, mint Spiró György, vagy Kovács András, Kossuth-díjas filmrendező.


 

Ma Balatonfüred ismét előre lépett. Ez a város sokszor felvállal olyan dolgokat, melyektől mások próbálnak megszabadulni, mert az rövidtávon nem kifizetődő. Mi hiszünk az értékekben, - mondta a folyóirat bemutatóján Bóka István. A polgármester bizakodó, azt mondja, csak a közös akaraton múlik, sikeres lesz e a lap, és életképes tud e majd maradni. Ehhez kell az önkormányzat, kellenek támogatók, lelkes olvasók, és szerzők, akik megtöltik tartalommal. Balatonfüred köztudottan a kultúra és a művészetek városa kíván lenni, újabb múzeumot, művészeti gyűjteményt, színházat akar. Ezekhez az elképzelésekhez pedig tökéletesen illik egy irodalmi folyóirat és a hozzá tartozó alkotói kör. A polgármester is kimondta, drága a kultúra, és rövidtávon veszteséges is, de ha kitartóak vagyunk, óriási haszonra tehetünk szert, - mondta Bóka István.

A Tempevölgyet Balatonfüred Város Közalapítványa adja ki 2009 januárjától, negyedévente. Főszerkesztője Praznovszky Mihály. A szerkesztőségbe több neves alkotót is felkértek, és a felkérést senki sem utasított vissza. A lap szerkesztői lesznek többek közt Kocsis Zoltán zongoraművész, Szőcs Géza író, Filep Sándor, Kuti József, Szálinger Balázs. Külön szerkesztő bizottságot is választottak, melynek tagjai közt van Rácz Péter költő, a fordítóház vezetője, és Kovács András Kossuth-díjas filmrendező is. Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt egyik tulajdonosa, aki szintén tagja a bizottságnak, a finanszírozásban is segítséget nyújt, és nem csak saját cége által. Vállalta, hogy segítségére lesz a kiadónak a szponzori háttér megszervezésében.

Praznovszky Mihály azt mondja, azért választotta épp Balatonfüredet e lap bölcsőjének, hogy bebizonyítsák, nem kell mindennek a központban lennie. A megyeszékhelynek volt már irodalmi folyóirata, sőt bizonyos formában máig van. A főszerkesztő egy rövid irodalomtörténeti ismertetőt is tartott a bemutatón, hiszen jó néhány folyóirat megalapításában részt vett már, többek közt a Vár utca Műhelynél, mely talán a legsikeresebb kísérlet volt. A Tempevölgy maga köré gyűjti majd az egész balatoni régió alkotóit, de természetesen nem csak az itt élőknek adnak lehetőséget a megjelenésre. A színvonalra nagy hangsúlyt fektetnek, viszont azokat is segítik az úton, akik arra még nem értek meg, hogy írásaikat publikálják. Elsődleges célunk, hogy tükröt tartsunk az életnek, - mondta Praznovszky. Jelenleg még csak egy email címük van, szükségük lesz egy szerkesztőségre, a technikai háttérre, melyekhez előre nem látják a forrást, de a főszerkesztő már most ígéretet tett arra, ez a lap, nem olyan lap lesz, mely támogatást kér a szerzőktől, ellenkezőleg, ők fognak honoráriumot fizetni íróiknak.

Cserép László és Praznovszky is többször feltették, őszinte választ várva a kérdést: Mondják, érdemes? Bátorság vagy vakmerőség, amit vállaltunk?

  

Spiró György szavai erőt adtak a Tempevölgy szerkesztőségének. A Kossuth-díjas író úgy véli, talán csak az első évek lesznek nehézkesek. Ahogy egymás után szűnnek meg az életképtelen lapok, a szerzők abba a folyóiratba fognak írni, amelyik erős, amelyik túlél. Ami valóban színvonalas értéket képvisel, annak pedig élnie kell.

A mutatványszámot 500 példányban nyomtatták, ezek a tervek szerint az ország minden könyvtárába eljutnak majd. A következő hónapokban szerzőket kell gyűjteni, kiépíteni az előfizetői rendszert, megszervezni a terjesztést és nem utolsó sorban a finanszírozást, a szponzori hátteret.

  

A bemutatón a köszöntőbeszédeket követően a szerzők műveiből Kubik Anna színművész olvasott fel a megjelenteknek.

(A Vehír.hu szeretné segíteni ezt a komoly vállalást, ezért a folyóiratnak publicitást, illetve internetes megjelenési felületet biztosítunk. Napokon belül a Tempevölgy teljes tartalmát olvashatják majd portálunkon.)

 

Füssy Angéla
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.