Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
31°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
31°C

A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben

2024. július 10. 11:44
Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás.

Kötter Tamás, József Attila-díjas író beszélt arról a legutóbbi VehírEsten, hogy a XXI. század értékvesztettsége számos kortárs művészeti alkotásban is leképezhető. Vagyis például, amíg Munkácsy Golgotáján a legapróbb részletekig ki van dolgozva minden ránc, arcvonás a festmény alakjain, addig manapság nem ritka, hogy egy kortárs kiállításon kacsacsőrű emberalakok előtt vakargatják az állukat az úgynevezett műértők, és persze a laikus tömeg is, akik csak valamilyen kultúrafogyasztásra vágynának.

Mostani cikkünkben viszont nem a klasszikus és a kortárs művészet már-már ideológiai feszültségében próbálunk igazságot tenni, sokkal inkább a tudományos eredményekre alapozva mutatunk be egy elméletet, ami szerint bármilyen művészeti tevékenység – ebbe beletartozik az alkotás és a fogyasztás is – képes arra, hogy akár egy évtizeddel meghosszabbítsa egy ember életét.

Nem véletlen, hogy egyre több orvos ír elő szinte receptre kultúrafogyasztást a pácienseinek. És itt nem csak a pszichológusokról van sző, pedig adná magát a sztereotípia, hogy a művészetek elsődlegesen a lélekre, ezzel együtt a mentális állapotra vannak jó hatással. Neurológusok és kardiológusok is élnek ezzel a receptúrával. Az ok pedig orvosilag is alátámasztott, hiszen a Parkinson-kór, a szívbetegségek, keringési zavarok és a depresszió ellen is hasznos, ha valamilyen kulturális terméket veszünk magukhoz, hiszen azok elindítanak az agyban bizonyos neurokémiai folyamatokat, különböző hormonokat és endorfint szabadítanak fel.

Egy ember agyában körülbelül 86 milliárd neuron van, ezekre pedig hatással van az érzékszerveinkből érkezett információ, kapcsolatot teremtenek köztük. Úgy, mint egy zene meghallgatása, egy festmény, vagy szobor beható tanulmányozása. Ebből pedig következik, hogy a művészet nem csupán intellektuális izgatása az embernek, hanem igenis komoly fizikai hatása van a szervezetre, már csak neuronszinten is. Egyfajta fizikai élményként is értelmezhető.

De a tudomány még ennél is továbbment, mint kedvenc festőnk képeinek nézegetése, vagy kedvelt zeneszerzőnk műveinek hallgatása. Az elmélet szerint fizikálisan az is pozitív hatást válthat ki, ha egy műalkotáson – származzon az a kultúra bármelyik válfajából – elsőre megrökönyödünk, adott esetben negatív érzéseket vált ki. Ilyenkor a neuronjaink között olyan idegpályák alakulnak ki, amelyek normál esetben nem, ez pedig segít fejleszteni az ellenállóképességet.

A tanulmány – amit a divany.hu szemlézett – még hasznos útmutatóval is szolgál egy múzeumlátogatónak. Mint írják, a probléma az, hogy sokan több időt töltenek egy kép keletkezéstörténetének és leírásának tanulmányozásával ahelyett, hogy elmélyednének a tényleges alkotás rejtelmeiben. Maradva a festmény példájánál, átlagosan 21 másodpercet időznek egy kép előtt, aztán futószalagszerűen jöhet a Szépművészeti, vagy az Uffizi következő alkotása. Ezzel szemben a helyes módszertan az lenne, ha mindenki elidőzne a képek előtt, megpróbálna legalább öt olyan apró részletet felfedezni, ami megragadja valamiért, közben hagyni, hogy hatással legyen a színvilág, a hangulat.

Becslések szerint, aki havonta legalább ez ilyen művészeti élménnyel meglepi magát, az akár tíz évvel is meghosszabbíthatja az életét. Hiszen akár mi magunk bontogatjuk szárnyainkat a művészetek végtelen erdejében, akár csak a klasszikus értelemben fogyasztjuk a már korábban elkészített műveket, mindez 25 százalékkal csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét a szervezetben, miközben fejleszti a végrehajtó funkciókat, a döntéshozatalt és az együttműködést, valamint építi a kognitív készségeket és fokozza a tanulást.

Hajas Bálint
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. ma 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.