Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
28°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
28°C

Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben

2024. június 24. 11:37
A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre.

A juhannus a nyár, a fény, az éjféli nap és a finn zászló ünnepe, amelyet június 24-hez legközelebb eső hétvégén ünnepelnek. Ilyenkor a sarkkörön túl a nap a horizont felett marad egész éjszaka, ezért ezt az ünnepet yötön yö-nek, azaz éjtelen éjnek is nevezik.

Már a kora délután folyamán is nagyon sokan részt vettek a programokon, illetve számos népi hagyományt is felelevenítettek a szervezők jóvoltából, mint például a csizmahajító verseny vagy az asszonycipelő verseny. A Vedac jóvoltából különféle sporteszközöket, játékos ügyességi feladatokat lehetett kipróbálni, illetve fellépett a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió, illetve az Orlando Énekegyüttes is.

Hegedűs Barbara, alpolgármesterHegedűs Barbara, alpolgármester

A nap fénypontja, a hagyományos a máglyaégetés volt a csónakban a Séd-patak táplálta tavon.

A Juhannus napi máglyaégetés ősi finn hagyomány, amely mélyen gyökerezik a nyári napforduló ünneplésében. A finnek számára ez a szertartás a fény és a sötétség közötti határvonal szimbolikus megújulását jelképezi, amikor a nappalok a leghosszabbak és az éjszakák a legrövidebbek. A máglyák égetése a gonosz szellemek és a balszerencse elűzésére szolgál, valamint védelmet nyújt a közösség számára az elkövetkező évre.

A máglya általában nagy faágakból és gallyakból készül, és gyakran a vízpartok közelében rakják meg, hogy a tüzek fénye visszatükröződjön a tavakon és folyókon. Az emberek összegyűlnek a tűz körül, énekelnek, táncolnak, és közösen ünneplik a természet megújulását. A máglyaégetés során a fiatalok gyakran átugorják a tüzet, ami szerencsét hoz a hagyomány szerint.

A finneknél a legöregebb csónakot szokták ekkor elővenni, amelyre felépítik a máglyát, és örömtüzet gyújtanak. Ilyenkor együtt ünnepel a közösség, amely összegyűlik az eseményre, úgy, mint a hétvégén a veszprémiek is tették, immár hetedik alkalommal.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.