Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
26°C

Udvardy György veszprémi érsek az egyház és a politika kapcsolatáról

2024. június 7. 12:15
A politika és az egyház kapcsolata az évszázadok során folyamatosan változott, hol szorosan összefonódtak, hol pedig a legélesebb ellentétek alakultak ki a törésvonalaik mentén. Hogy van-e joga egyházi vezetőknek felszólalni politikai kérdésekben az még ma is komoly viták tárgyát képezi, arra pedig sokan nem is gondolnak, hogy lehet úgy is beszélni a politikáról egyházi szemüvegen keresztül, hogy egyébként ne essen az ember pártpolitikai állásfoglalás hibájába. Márpedig Udvardy György, veszprémi érseknek sikerült ez, aki a Youtube-on közzétett videójában nyílegyenesen jelölte ki, hogy keresztény felfogással miként kell a politikára és a politikai vezetőkre gondolni és hozzájuk viszonyulni.

A Veszprémi Érsekség Youtube-csatornáján az érseknek van egy állandó rovata Köznap címmel, ahol Udvardy György időről időre olyan rövid üzeneteket fogalmaz meg, amelyek segítenek párhuzamot vonni a keresztény egyház tanítása és a hétköznapi élet között, tehát egyfajta hidat képez ezekkel a videókkal a templomi papi szószék és az emberek hétköznapjai közt.

A közelmúltban ezen a csatornán megjelent egy videó, amiben az egyházi vezető az vallás és a politikai közösségek közti kapcsolatról beszél. Merész vállalkozás volt abból a szempontból, hogy a politikai ellentétek amúgy sem nyugodt tengerét számos esetben korbácsolják vallási kérdések is a közbeszédben. Udvardy Györgynek viszont sikerült kiemelkedni ebből a zavarosból, amiket pedig megfogalmazott, az jobb- és baloldali beállítottságú embernek is érvényes lehet.

Cikkünk végén teljes egészében megnézhetik ezt az alig kilencperces beszédet, most viszont kiemeljük a legfontosabb gondolatokat.

A keresztény gondolkodáshoz hozzátartozik, hogy minden, ami jó, az a társadalom egészéé kell, hogy legyen, itt jön képbe az érdekérvényesítés eszköze. Éppen ezért a politikára nem valamilyen hatalmi eszközként kell tekinteni, hanem az érdekérvényesítés módszereként.

A demokratikus alapelveket a társadalomban a keresztény egyház is fontosnak tartja, a demokrácia az, ami az embert a maga szabadságában épen és teljességében támogatja.

A Biblia azt mondja, hogy Isten királyként vezeti a népét, a földi hatalomnak pedig azt kell elősegíteni, hogy a keresztény értékek szétterjedjenek a világban. Már az ősegyházban is imádkoztak hatalmat gyakorlókért, ugyanakkor azt is írja, ha az uralkodó áthágja a törvényeket és nem az embereket szolgálja, akkor az isteni törvények szerint kell megítélni.

A politikai hatalom célja az ember képviselete, az emberi jogok védelme és növelése ebbe pedig a szabad vallásgyakorlás kiemelt szerepet kap.

Nem gondolhatjuk, hogy pusztán valamilyen társadalmi megegyezés, többségi vélemény az, ami az ember javát hosszabb távon tudja képviselni. Erre csak az evangéliumi szeretet képes.

A politikai tekintély szükséges velejárója az érdekérvényesítés. Ez a tekintély az alapja, hogy szükség szerint jól tudjon eljárni egy politikus. Ennek pedig erkölcsileg is erősnek kell lennie, ezzel együtt megtartják a tiltakozás jogát is lelkiismereti okokból.

A katolikus egyház és a politikai közösségek kapcsolata sokat változott az évek alatt, de az autonómia igénye mindig megmaradt, mindemellett viszont fenntartja a lehetőséget az együttműködésre is az emberek szolgálatában.

vehir.hu
további cikkek
Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. ma 11:59 Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. tegnap 20:15 Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. 2024. július 23. 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. 2024. július 23. 10:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.