Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

Megreformált hagyomány

2024. május 30. 23:00
Régi tradíciókat, családi örökségeket visznek tovább frissen és újszerűen: véletlenszerűen alakult így, mégis közös nevezője ez a Life & Style magazin több interjúalanyának is, melynek nyári száma már online és nyomtatott formában is elérhető.

Valószínűleg mindenki életében ismerős az a pillanat, amikor a sorsa egyszer csak visszakanyarodik a gyökereihez: miután kiszórakoztuk magunkat a városi nyüzsgésben, harmincon túl hirtelen rájövünk, milyen jó is a vidék csendje. A gyorsan elérhető áruházi termékek helyett hirtelen saját termesztésű paradicsommal bíbelődünk. Sutba vágjuk a függetlenség iránti vágyunkat, mert rájövünk, hogy az igazi erő a kapcsolódásban rejlik.

Az elmúlt években vitathatatlanul egyre erősödött az emberekben a régi dolgok iránti vágy: nem akarunk mindent eldobni magunktól, amit a modernitás adott, de egyre jobban értékeljük a gyökereinket és igyekszünk visszatérni hozzájuk. Van, akinél ez nagyon tudatosan zajlik, másoknál csendesen történik meg a dolog, és már csak amikor ott van a régi kapujában, akkor jön rá, hova is akart eljutni.

Igaz ez a Life & Style magazin most megjelent, nyári lapszámának szereplőire is. Vegyük példaként címlapalanyunkat, Giannit, aki több száz kilométerre kezdett új életet eredeti hazájától, olasz gyökerei azonban a mai napig rettentő fontosak számára és meghatározzák mentalitását, legyen szó családi értékekről vagy éppen a gasztronómiáról. A népszerű étterem-tulajdonossal többek között a hazai gasztronómia helyzetéről, a boldogság fogalmáról, az olaszok és magyarok közötti különbségekről beszélgettünk, miközben elárulta, a mai napig a keresztény értékek a legfontosabb kapaszkodók az életében, de a modern társadalomról szóló véleményét sem rejtette véka alá.

Balla Gergely a hazai indie szcéna egyik legnépszerűbb zenekarának, a Platon Karataevnek a frontembere; a banda bevallottan egy Tolsztoj hősről kapta a nevét, és a líraiság erősen jelen van dalszövegeikben, melyek egy része a magyar érettségibe is bekerült. Fiatalok, de komolyan veszik a kultúrát, a családot, és úgy tudnak szólni kortársaikhoz, hogy annak valóban hatása van.

Rövid idő alatt Veszprém egyik legkedveltebb péksége lett a Derce, amely tavaly egy Tejivóval bővült. Papp Zsanett Odett tulajdonos számára a közös étkezések pozitív hatásának megmutatása határozottan fontos cél, amelyet leginkább saját gyerekkorából hoz magával. Az ő útja klasszikusan a családi tradíciókhoz való visszatalálásról szól – interjúnkban erről is mesélt nekünk.

Szintén családi örökséget álmodott tovább Behring Balázs és párja, Gyulai Renáta, akik a napraforgómag-olaj becsületét igyekeznek visszaadni, tevékenységük pedig egyre sikeresebb: termékeikkel a 2023-as Bakony Expo Innovatív termék díját is elhozhatták. Az idáig vezető útról és a jövőről is beszélgettünk vele.

Magazinunkban emellett számos érdekes történetet is olvashatnak még, például a formabontó képzőművészről, Gyulai Attiláról, aki korábban a tévéképernyőkön is feltűnt, ezúttal pedig a művészet eladhatóságáról, útkereséséról, az alkotás szabadságáról és a skatulyák feleslegességéről is mesélt nekünk. Szekeres Dávid veszprémi rádióssal sarki fény vadászatra indultunk, Orvos-Tóth Noémivel pedig a lelki sebek, elakadások, csalódások természetét vettük át, megvizsgálva az utóbbiakban rejlő erőt is.

Bemutatjuk Ozsváth Gergely „Mentha” legújabb vállalkozását, lombkorona sétányokon kalauzoljuk az olvasót és a római korral kapcsolatos tudásunkat is új alapokra helyezzük.

A cikkekért keressék a magazint Veszprém és a környék turisztikailag frekventált helyein, illetve online a vehirlife.hu oldalon.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.