Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg

2024. május 24. 15:52
A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak.

Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette: a modern egyetem az oktatás és az alapkutatás mellett alakítja is környezetét, esetünkben a közép-nyugat-dunántúli térséget. Szerves részévé válik a gazdasági-társadalmi működési térnek, részt vesz a kultúrában, sportban, iparágak létrehozásában, meghatározza, hogy a régió milyen irányba tart. A kuratóriumi elnök megjegyezte: a Pannon Egyetem történetének legintenzívebb növekedési fázisában van, a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság egyeteme szeretne lenni. A következő tíz évben a várossal és a régióval együttműködve az intézmény markánsan kiveszi a részét egy kreatív, kulturálisan és gazdaságilag lendületes régió építésében. 

dr. Hankó Balázs, dr. Birkner Zoltándr. Hankó Balázs, dr. Birkner Zoltán

Nemzetünknek küldetése van, egy normalitást vesztett világban kell irányt mutatni a megújult egyetemi modellnek – fogalmazott dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkára. Mint mondta, a magyar felsőoktatás célja, hogy a világ vezetői egyetemei közé tartozzanak a magyar intézmények, miközben a gyökereinket sem szabad elfelejteni. Kijelentette: a magyar modell egyszerre tradicionális, egyszerre megújuló és egyszerre világszínvonalú. A kormány 34 milliárd forintot fordít arra, hogy a magyar fiatalok nemzetközi kapcsolatokat építhessenek, tapasztalatot szerezzenek. A magyar felsőoktatásba évente több mint százhúszezren jelentkeznek, minden második fiatal vidéki egyetemet választ magának. 

A veszprémi egyetem a világ legjobb 5 százalékába tartozik, dinamikusan növekszik a felvett hallgatók száma, több mint száz duális partnerrel működik együtt, és szinte minden napra jut egy vezető tudományos lapban megjelenő publikáció – sorolta az eredményeket az államtitkár.

Porga GyulaPorga Gyula

Az egyetem és a város egymásra utaltságáról beszélt Porga Gyula polgármester. A politikus elmondta: a városvezetés célja, hogy Veszprém 2030-ra a saját kategóriájában Európa húsz legélhetőbb települése közé tartozzon, és az élmezőnyt végignézve azt látjuk, hogy nagy egyetemvárosok szerepelnek a lista elején. A polgármester szerint ez is azt mutatja, hogy az ambíciókat az egyetemmel együttműködve tudjuk elérni, és az együttműködő partnerek körét a lehető legszélesebb körűre kell fűzni. Ez egyébként Veszprémben már bejáratott modell: az elmúlt évtizedben nem készült olyan stratégia, amihez ne vették volna igénybe az egyetem tudását, szellemi tőkéjét, ahogy az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez, majd a megvalósításához is nagyban hozzájárult az intézmény. Porga rámutatott: a város fő céljához, az európai  TOP 20-ba kerüléshez is szükség lesz az egyetemre, a rangsort ugyanis nem egy zsűri szubjektív véleménye alapján állítják össze, hanem objektív mérőszámok mentén, amiben például az egyetem tudományos tevékenysége, publikációinak száma is nagy súllyal jelenik meg. A polgármester azzal zárta gondolatait, hogy összességében mindenki: a város, az egyetem és a gazdasági szektor is az együttműködésben és egymás – ezáltal pedig a közös – sikerében érdekelt.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. ma 13:24 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.