Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya

2024. május 23. 20:16
A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön.

Mi a terv hosszú távon a szentkirályszabadjai repülőtérrel? – interpellált Gerstmár Ferenc (LMP). A képviselő arra volt kíváncsi, mit tett a városvezetés a 2019-2024 közötti ciklusban a szentkirályszabadjai repülőtér hasznosítása érdekében, és milyen hasznosítást terveznek a jövőben? A kérdésre Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) válaszolt. Sikerként értékelte azt, hogy sikerült az önkormányzatoknak visszaszerezni a repülőteret, ami jelen pillanatban is üzemel, a területén gazdasági tevékenység zajlik, illetve hobbi repülős és ejtőernyős klubok is használják. A polgármester rávilágított: Veszprémben elfogytak a hasznosítható ipari területek, a repülőtér környezete lehet alkalmas ilyen célra, ráadásul a légikikötő további infrastrukturális előnyöket kínál a vállalatoknak. Gerstmár Ferenc ezt a választ nem fogadta el, mint mondta: a repülőtérben nagy potenciál rejlik, a polgármester azonban nem vázolt fel perspektívát.

Gerstmár Ferenc Gerstmár Ferenc

Kiterjeszthető-e a Veszprém-kártyára jogosultak köre? – kérdezte Pálinkás Roland frakcióvezető (Fidesz-KDNP). A politikus azt vetette fel, hogy az életvitelszerűen Veszprémben élő, de állandó lakcím helyett csak tartózkodási helyre bejelentett személyek is igényelhessenek Veszprém-kártyát, hogy ezzel még több veszprémi vehesse igénybe az ezzel járó kedvezményeket. A polgármester azt felelte, hogy a Veszprém-kártya sikertörténet, megújítása óta több mint négyezret adtak el belőle. Valóban érdemes megvizsálni a felvetett kérdést, hiszen sok olyan, évek, akár évtizedek óta Veszprémben élő lakos lehet, aki állandó veszprémi lakcím híján mégis lemarad a lehetőségről. Vizsgálják, hogyan, milyen feltételek mellett lehetne bővíteni a jogosultak körét. 

A Veszprémi 7Nap terjesztését kritizálta Katanics Sándor frakcióvezető (Híd a Városért). Katanics megjegyezte, hogy az önkormányzat évek óta tetemes pénzt áldoz a városi lap megjelentetésére, az mégsem jut el minden háztartásba, egész városrészek maradnak teljesen ki a terjesztésből, ami tarthatatlan. Porga Gyula egyetértett ezzel, és jelezte, hogy eddig a terjesztéssel és a kiadással két külön céget bíztak meg, a jövőben azonban ez megváltozik, az új közbeszerzésben a teljes feladatkört ugyanarra a pályázóra bíznák. Katanics javasolta továbbá, hogy alakítsanak ki olyan terjesztési pontokat, ahol nagyobb mennyiségben lenne hozzáférhető az ingyenes lap – a polgármester ezt az ötletet is megfontolandónak tartotta. 

Porga GyulaPorga Gyula

Kovács Rajmund (Híd a Városért) két kérdést is feltett. A képviselő arról érdeklődött, végeztek-e zajmérést a Gyárkertnél, az üzemeltető betartotta-e az előírásokat? Kovács Rajmund arra is kíváncsi volt, hogy milyen fázisban van a Milenniumi emlékmű áthelyezése, illetve melyik közterületre kerülhetne Wass Albert szobra? A polgármester ezekre a kérdésekre írásban ígért választ. 

Kovács Rajmund egy felszólalást is intézett napirend előtt, melyben a szociális védőháló működését pedzegette több témakört érintve. Felvetette a hajléktalanok számának növekedését és a hajléktalanok korfájának elöregedését – az erről szóló kutatásról néhány napja mi is írtunk. Beszélt arról is, hogy a lakásállomány szűkössége is hozzájárul a lakhatási krízishez és a fiatalok elvándorlásához, amit a képviselő úgy oldana meg, hogy korlátozná a nagy cégeket abban, hogy külföldi munkavállalók számára vegyenek bérbe lakásokat. 

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP)Régiók Európai Bizottságában végzett munkájáról számolt be. A zöld átállás politikáját illetően azt az álláspontot képviselte, hogy "minden esetben az alulról induló kezdeményezésekben hiszünk, mivel minden fejlődési folyamatnak a helyi adottságokhoz és lehetőségekhez kell igazodnia!" Az alpolgármester egy panelbeszélgetésen beszámolhatott a veszprémi ifjúságpolitikáról, és kifejezte felháborodását amiatt, hogy az Európai Bizottság kizárt magyar fiatalokat európai ösztöndíj-programokból. Az előttünk álló hónapok feladatai között a kkv-k, különösen a családi vállalkozások támogatásának előkészítését emelte ki. 

Guzslován Gábor (Híd a Városért) a Haszkovó utcai pingpong-asztalok felújításáról beszélt. Mint mondta, javasolta az elhasználódott asztalok cseréjét, és teqball-asztal kihelyezését – ez utóbbi meg is történt. A képviselő reményét fejezte ki, hogy az érintett terület tovább fejlődhet. 

A közgyűlés napirendjén ezúttal nem szerepeltek nagyobb volumenű kérdések, a képviselők bő egy óra alatt végig is robogtak a 19 napirenden. Döntöttek arról, hogy az önkormányzat három újabb lakásra szerez bérlőkijelölési jogot a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól a Házgyári út 1. szám alatti épületben, összesen harmincmillió forint ellenértékben. Elbírálták a tanórán kívüli tevékenységek támogatására kiírt pályázatra beérkezett igényléseket. Döntöttek arról is, hogy az önkormányzat kétmillió forinttal támogatja a covid-árvák támogatására létrehozott Regőczi Alapítványt – a civil szervezet létrehozója, Herczegh Anita a napokban személyesen járt Veszprémben és számolt be az alapítvány munkásságáról. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Az alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyek bárki által térítésmentesen letölthetőek. ma 10:56 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. tegnap 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.