Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: reptér, újságterjesztés, Veszprém-kártya

2024. május 23. 20:16
A májusi, rövidre szabott közgyűlésen sem maradtak el a napirend előtti interpellációk, kérdések és felszólalások csütörtökön.

Mi a terv hosszú távon a szentkirályszabadjai repülőtérrel? – interpellált Gerstmár Ferenc (LMP). A képviselő arra volt kíváncsi, mit tett a városvezetés a 2019-2024 közötti ciklusban a szentkirályszabadjai repülőtér hasznosítása érdekében, és milyen hasznosítást terveznek a jövőben? A kérdésre Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) válaszolt. Sikerként értékelte azt, hogy sikerült az önkormányzatoknak visszaszerezni a repülőteret, ami jelen pillanatban is üzemel, a területén gazdasági tevékenység zajlik, illetve hobbi repülős és ejtőernyős klubok is használják. A polgármester rávilágított: Veszprémben elfogytak a hasznosítható ipari területek, a repülőtér környezete lehet alkalmas ilyen célra, ráadásul a légikikötő további infrastrukturális előnyöket kínál a vállalatoknak. Gerstmár Ferenc ezt a választ nem fogadta el, mint mondta: a repülőtérben nagy potenciál rejlik, a polgármester azonban nem vázolt fel perspektívát.

Gerstmár Ferenc Gerstmár Ferenc

Kiterjeszthető-e a Veszprém-kártyára jogosultak köre? – kérdezte Pálinkás Roland frakcióvezető (Fidesz-KDNP). A politikus azt vetette fel, hogy az életvitelszerűen Veszprémben élő, de állandó lakcím helyett csak tartózkodási helyre bejelentett személyek is igényelhessenek Veszprém-kártyát, hogy ezzel még több veszprémi vehesse igénybe az ezzel járó kedvezményeket. A polgármester azt felelte, hogy a Veszprém-kártya sikertörténet, megújítása óta több mint négyezret adtak el belőle. Valóban érdemes megvizsálni a felvetett kérdést, hiszen sok olyan, évek, akár évtizedek óta Veszprémben élő lakos lehet, aki állandó veszprémi lakcím híján mégis lemarad a lehetőségről. Vizsgálják, hogyan, milyen feltételek mellett lehetne bővíteni a jogosultak körét. 

A Veszprémi 7Nap terjesztését kritizálta Katanics Sándor frakcióvezető (Híd a Városért). Katanics megjegyezte, hogy az önkormányzat évek óta tetemes pénzt áldoz a városi lap megjelentetésére, az mégsem jut el minden háztartásba, egész városrészek maradnak teljesen ki a terjesztésből, ami tarthatatlan. Porga Gyula egyetértett ezzel, és jelezte, hogy eddig a terjesztéssel és a kiadással két külön céget bíztak meg, a jövőben azonban ez megváltozik, az új közbeszerzésben a teljes feladatkört ugyanarra a pályázóra bíznák. Katanics javasolta továbbá, hogy alakítsanak ki olyan terjesztési pontokat, ahol nagyobb mennyiségben lenne hozzáférhető az ingyenes lap – a polgármester ezt az ötletet is megfontolandónak tartotta. 

Porga GyulaPorga Gyula

Kovács Rajmund (Híd a Városért) két kérdést is feltett. A képviselő arról érdeklődött, végeztek-e zajmérést a Gyárkertnél, az üzemeltető betartotta-e az előírásokat? Kovács Rajmund arra is kíváncsi volt, hogy milyen fázisban van a Milenniumi emlékmű áthelyezése, illetve melyik közterületre kerülhetne Wass Albert szobra? A polgármester ezekre a kérdésekre írásban ígért választ. 

Kovács Rajmund egy felszólalást is intézett napirend előtt, melyben a szociális védőháló működését pedzegette több témakört érintve. Felvetette a hajléktalanok számának növekedését és a hajléktalanok korfájának elöregedését – az erről szóló kutatásról néhány napja mi is írtunk. Beszélt arról is, hogy a lakásállomány szűkössége is hozzájárul a lakhatási krízishez és a fiatalok elvándorlásához, amit a képviselő úgy oldana meg, hogy korlátozná a nagy cégeket abban, hogy külföldi munkavállalók számára vegyenek bérbe lakásokat. 

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP)Régiók Európai Bizottságában végzett munkájáról számolt be. A zöld átállás politikáját illetően azt az álláspontot képviselte, hogy "minden esetben az alulról induló kezdeményezésekben hiszünk, mivel minden fejlődési folyamatnak a helyi adottságokhoz és lehetőségekhez kell igazodnia!" Az alpolgármester egy panelbeszélgetésen beszámolhatott a veszprémi ifjúságpolitikáról, és kifejezte felháborodását amiatt, hogy az Európai Bizottság kizárt magyar fiatalokat európai ösztöndíj-programokból. Az előttünk álló hónapok feladatai között a kkv-k, különösen a családi vállalkozások támogatásának előkészítését emelte ki. 

Guzslován Gábor (Híd a Városért) a Haszkovó utcai pingpong-asztalok felújításáról beszélt. Mint mondta, javasolta az elhasználódott asztalok cseréjét, és teqball-asztal kihelyezését – ez utóbbi meg is történt. A képviselő reményét fejezte ki, hogy az érintett terület tovább fejlődhet. 

A közgyűlés napirendjén ezúttal nem szerepeltek nagyobb volumenű kérdések, a képviselők bő egy óra alatt végig is robogtak a 19 napirenden. Döntöttek arról, hogy az önkormányzat három újabb lakásra szerez bérlőkijelölési jogot a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól a Házgyári út 1. szám alatti épületben, összesen harmincmillió forint ellenértékben. Elbírálták a tanórán kívüli tevékenységek támogatására kiírt pályázatra beérkezett igényléseket. Döntöttek arról is, hogy az önkormányzat kétmillió forinttal támogatja a covid-árvák támogatására létrehozott Regőczi Alapítványt – a civil szervezet létrehozója, Herczegh Anita a napokban személyesen járt Veszprémben és számolt be az alapítvány munkásságáról. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkahelyi kávézás hasznosabb, mint gondolnánk A munkaidő statisztikájában a kávészünetek látszólag csak kidobott percek a termelékenységből, viszont több kutatás is igazolta már, hogy a munkahelyen elköltött kávék nem csak az egészségre, hanem a munkabírásra is jó hatással van. Persze ebben az esetben is ott villog a mértékletesség piros lámpája. ma 13:24 Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. 2024. június 22. 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… 2024. június 22. 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.