Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság a gondatlan grillezőt

2024. május 22. 12:45 // Forrás: Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály // Címlap illusztráció: Komang Gita Krishna Murti
A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésével 300.000 forint pénzbüntetéssel sújtotta azt a 77 éves veszprémi férfit, aki a grillezést követően kihűltnek hitt faszénnel gondatlanságból közveszélyt okozott.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2023. május 6-án délután egy veszprémi négylakásos sorház egyik lakásának kertjében faszénnel grillezett a családjával. A vádlott este a kihűltnek hitt faszenet a lakás teraszán található műanyag ládában lévő műanyag zsákba tette, amiben száraz növényi maradványok voltak. A műanyag zsákba tett megégett faszén késő este meggyújtotta a száraz növényi maradványokat, amitől a műanyag láda is égni kezdett. Ezt követően a tűz a láda mellett lévő fal nikecell szigetelésén haladva meggyújtotta a lakás homlokzati szigetelését, majd átterjedt a tetőszerkezetre, az emeleti szobák mennyezeti borítására, bútorokra, valamint átterjedt a szomszéd lakás tetőszerkezetére is. A vádlott által okozott tüzet a katasztrófavédelem munkatársai oltották el.

A vádlott fenti magatartásával közveszélyt idézett elő, mivel fennállt annak a reális veszélye, hogy a vádlott számára nem uralható tűz az ingatlan elhelyezkedésére, jelentőséggel bíró fizikai jellemzőire és környezetének beépítettségére figyelemmel átterjedjen az épület egészére, valamint a szomszédos lakóépületekre, ezáltal előre fel nem becsülhető értékű vagyontárgyak kerültek ténylegesen veszélybe. 
A vádlott által okozott tűz következtében az egyik lakásban 14.051.648 forint, a másik lakásban 10.528.656 forint kár keletkezett.

A végzés jogerős.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.