Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál

2024. május 10. 0:10
A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.
 

Csütörtök délután a Foton Audiovizuális Centrumban rendezték meg a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóját. A Magyar Filmakadémia védnökségével, három helyszínen, összesen száz magyar filmet, köztük premiereket is megtekinthetnek majd – kedvezményes árakon – a filmrajongók.

A sajtótájékoztatón dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési miniszter köszöntötte a résztvevőket. A miniszter kiemelte, hogy ez a pár nap, amikor a magyar filmes szakma szeme a térségre figyel, egy olyan folyamatnak a része, mely során a régiónk valódi kulturális központtá válik.

dr. Navracsics Tibordr. Navracsics Tibor

,,A térség nemcsak díszletként nagyon jó, nem csak az itteni színészeink olyan tehetségesek, hogy bármelyik magyar filmben, vagy akár nemzetközi filmprodukcióban is megállnák a helyüket, de a mozgóképművészet és a régió együttműködése talán még ezen is túlléphet, és hozzájárulhat egy kreatív régió létrehozatalához. Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, amely 2023-ban zajlott itt a térségben, Veszprém vezetésével a Bakony-Balaton régióban egy olyan ugródeszka számunkra, amely hosszú távon is megalapozhatja azt, hogy ez a térség kihasználva a természeti adottságait, az itt élő lakosság műveltségét, iskolázottságát és tehetségét, és mindazokat az újító szándékokat, amelyek az itt élőket jellemzik, Magyarország első kreatív régiójává váljon” – mondta el a miniszter.

Káel CsabaKáel Csaba

A miniszter gondolatait Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szavai követték. A kormánybiztos a fesztivál új nevének eredetéről mesélt, a Moz.Go elenezésről, mely úgy véli tökéletesen kifejezi a célt, hogy moziba járni mennyire fontos, hiszen az információ nagy részét az emberek a mozgóképen keresztül szerzik be.

A siker pedig garantált, hiszen a negyedik éve sorozatosan megrendezett fesztivált évről évre nagyobb nézőszámmal, nagyobb érdeklődéssel és évről évre több szakmai programmal kísérve tudják megszervezni.

,,Elképesztően dinamikus filmipar jött létre Magyarországon. Az elmúlt évben - most már kitartóan körülbelül az ötödik éve - London után Budapest vált Európa legnagyobb filmgyártó központjává. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy több mint 20 ezer embert foglalkoztat ez az ágazat. Nagy szüksége van természetesen az oktatásra, az utánpótlásra, úgyhogy ilyen szempontból számítunk a régió oktatási potenciáljára is” – tette hozzá a kormánybiztos.

Csáky Attila, Magyar Mozgókép Fesztivál fesztiváligazgatója a programok részleteiről beszélt, többek között a Nemzet aranya – melyet már több százezren tekintettek meg -, a Semmelweis, a  Tündérkert, és a Sereg című filmet, illetve az év végén debütált Hunyadi című sorozatot is bemutatják majd a fesztiválon.

Az esemény végén hivatalosan is bejelentették az idei Magyar Mozgókép Díjak zsűrijének tagjait: elnöke Ternovszky Béla, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész, Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Harmadik Évad társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója, illetve Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró.

A nominált filmek és alkotók neveit csak május 13-án ismerheti meg a nagyközönség.

Fotó: Vámosi Patrik

Balogh Dóra
további cikkek
Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult. 2024. június 13. 13:36 Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál 2024. június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek legnagyobb ünnepe, új nevén a MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál. 2024. június 11. 11:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.