Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C

Egy sorrend már most biztos a választások előtt

2024. május 7. 10:03
Hétfő délután a veszprémi Helyi Választási Bizottság  kisorsolta, milyen sorrendben szerepeljenek a jelöltek a szavazólapon a június 9-ei önkormányzati választáson. A polgármester- és/vagy képviselő-jelöltekkel együtt összesen 61-en mérettetik meg magukat a választáson.

A jelöltek sorrendjét a szavazólapon nem a választási törvény valamelyik paragrafusa szabályozza, hanem a puszta véletlen dönti el sorsolás útján, amit önkormányzati választásoknál a helyi választási bizottság bonyolít le, miután a határidők leteltével megvizsgálták az ajánlóívek érvényességét és nyilvántartásba vették a jelölteket.

Veszprémben az önkormányzati választáson ezt 61 személynek és öt jelölő szervezetnek sikerült elérnie.

A Helyi Választási Bizottság határozathozatal közben (balra dr. Kovács Gergely a bizottság elnöke) A Helyi Választási Bizottság határozathozatal közben (balra dr. Kovács Gergely a bizottság elnöke)

A Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk Mozgalom, az Együtt Veszprémért Egyesület (ezt vezeti Adamecz Zoltán) és a Híd a Városért Egyesület a legtöbb ellenzéki párttal együtt (ezek az MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek és Reformerek) a tizenkét egyéni választókerületben képviselő-, valamint polgármester-jelöltet is állítanak, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig polgármester-jelöltet nem indít, ellenben tizenkét jelöltjük nekik is lesz a képviselőtestületbe. Kiegészülve egy független jelölttel a hármas körzetben, összesen 61 ember méretteti meg magát a veszprémi politikában. A matek pedig úgy jön ki, hogy a polgármester-jelöltek közül Adamecz Zoltán és Kovacsics Zsolt (Mi Hazánk Mozgalom) egyéni körzetben is elindul képviselőnek, Porga Gyula és Hartmann Ferenc pedig csak a polgármesteri székért száll ringbe.

A hétfői választási bizottsági ülésen a sorsolás előtt még hivatalosan is nyilvántartásba vettek néhány képviselő-jelöltet a Kétfarkú Kutyapártból és a Mi Hazánkból, valamint a kompenzációs listák közül a Híd a Városért Egyesület és a Mi Hazánk Mozgalom névsorát is hitelesítették.

Előbbi esetében érdekesség, hogy Katanics Sándor neve nem szerepel rajta, tehát ha az egykori DK-s képviselő-jelölt nem tud győzni júniusban a Gyulafirátótot és Kádártát magába foglaló körzetben, akkor hosszú idő után a következő ciklusban már nem lesz képviselő a városházán.

A bizottság először a polgármester-jelöltek sorrendjét sorsolta ki a klasszikus módon, azaz egy üvegtálba beletették a jelöltek neveit tartalmazó összehajtott papírlapokat és sorrendben kihúzták azokat.

Ezek alapján Hartmann Ferenc, Kovacsics Zsolt, Adamecz Zoltán, Porga Gyula sorrendben szerepelnek majd a szavazólapokon.

Ezután a tizenkét egyéni választókerület jelöltjei következtek. Szinte kivétel nélkül mindenhol a már említett öt jelölőszervezet embereit közül sorsolták ki a sorrendet, egyedül a hármas körzetben – ez a Jutas-lakótelep nyugati oldala – indul egy független képviselőjelölt, így itt hatan lesznek a szavazólapon.

Körzetenként az alábbi sorrendek alakultak ki:

1-es számú választókörzet (Gyulafirátót és Kádárta)

  1. Varga Tamás (Fidesz-KDNP)
  2. Katanics Sándor (Híd a Városért)
  3. Plechinger Dzsenifer (Magyar Kétfarkú Kutyapárt)
  4. Guti László (Együtt Veszprémért)
  5. Kovacsics Zsolt (Mi Haznánk)

2-es számú választókörzet (Bakonyalja)

  1. Gerstmár Ferenc (Együtt Veszprémért)
  2. Mészáros Richárd (Fidesz-KDNP)
  3. Vöröss Gábor (MKKP)
  4. Kenyeres Zoltán (Mi Hazánk)
  5. Sőregi Attila (Híd a Városért)

3-as számú választókörzet (Jutas-lakótelep nyugati fele)

  1. Rektor Dóra (Fidesz-KDNP)
  2. Zsigmond László (Mi Hazánk)
  3. Forray Zsolt (MKKP)
  4. Guzslován Gábor (Híd a Városért)
  5. Horváth Elemér (független)
  6. Pál Endre (Együtt Veszprémért)

4-es számú választókörzet (Jutas-lakótelep keleti fele)

  1. Pálinkás Roland (Fidesz-KDNP)
  2. Kovács Roland (Mi Hazánk)
  3. Hamar Zoltán (MKKP)
  4. Benczik Gabriella (Híd a Városért)
  5. Kavalecz Tibor (Együtt Veszprémért)

5-ös számú választókörzet (Március 15. utca és környéke)

  1. Racsmány Zoltán (Együtt Veszprémért)
  2. Németh Szabolcs (Mi Hazánk)
  3. Nyerges Klaudia (MKKP)
  4. dr. Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP)
  5. Mihályi Balázs (Híd a Városért)

6-os számú választókörzet (Kertváros)

  1. Bonnyai Gábor (Mi Hazánk)
  2. Somfai Attila (Híd a Városért)
  3. Szücs Zoltán (MKKP)
  4. Török Krisztián (Fidesz-KDNP)
  5. Koronczai Péter (Együtt Veszprémért)

7-es számú választókörzet (Cholnoky-lakótelep)

  1. Takács Zoltán (Mi Hazánk)
  2. Major Dóra (Együtt Veszprémért)
  3. dr. Varga-Damm Andrea (Híd a Városért)
  4. Havay Fanni (MKKP)
  5. Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP)

8-as számú választókörzet (Füredidomb és Szabadságpuszta)

  1. Csóri Péter (Híd a Városért)
  2. Károlyi Domokos (MKKP)
  3. Simon Tamás (Együtt Veszprémért)
  4. Nacsa János (Mi Hazánk)
  5. Kovács Áron (Fidesz-KDNP)

9-es számú választókörzet (Egyetemváros)

  1. Venczli Attila (Mi Hazánk)
  2. Vassányi Bulcsú (Együtt Veszprémért)
  3. dr. Kiss Béla (Híd a Városért)
  4. Csík Richárd (Fidesz-KDNP)
  5. Sipos Károly (MKKP)

10-es számú választókörzet (Belváros)

  1. Vajda Máté (MKKP)
  2. Kovács Rajmund (Híd a Városért)
  3. Bázsa Botond (Fidesz-KDNP)
  4. Schvarcz Ágnes (Mi Hazánk)
  5. Eszenyi László (Együtt Veszprémért)

11-es számú választókörzet (Jeruzsálemhegy)

  1. Herczeg István (Együtt Veszprémért)
  2. Mester Dániel (MKKP)
  3. Illés László (Híd a Városért)
  4. Tarr Alexandra (Mi Hazánk)
  5. Halmay Gábor (Fidesz-KDNP)

12-es számú választókörzet (Dózsaváros)

  1. Kerekes Miklós (Híd a Városért)
  2. dr. Hegedűs Barbara (Fidesz-KDNP)
  3. Szabó Dániel (MKKP)
  4. Adamecz Zoltán (Együtt Veszprémért)
  5. Horváth Péter (Mi Hazánk)

A Helyi Választási Bizottság ezután döntött még a nemzetiségi listák sorrendjéről is. A lengyeleknél öt jelöltről, az örményeknél háromról, a németeknél hatról, az ukránoknál ötről, a romáknál tizenegyről.

Ezek után már csak akkor változhat valamelyik sorrend, ha az egyik jelölt visszalép. Öt évvel ezelőtt ez éppen a polgármester-jelölteknél történt meg, amikor Adamecz Zoltán az utolsó pillanatban visszalépett a jelöltségtől.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott választás 2024 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megpróbált fogást találni Porga Gyula polgármesteren, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A volt miniszterelnök csütörtökön látogatott el Veszprémbe, hogy részt vegyen a baloldali pártok által szervezett Európa-napon a Kálvin parkban. 2024. május 10. 15:22 Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek. 2024. május 9. 14:22 Vona Gábor Veszprémben: az EP-választás tétje nem a kormányváltás, hanem az ellenzékváltás politika Vona Gábor Veszprémben: az EP-választás tétje nem a kormányváltás, hanem az ellenzékváltás Péntek délután a Második Reformkor párt színeiben Vona Gábor is ellátogatott Veszprémbe országjárásának keretében. A Jobbik egykori elnöke és miniszterelnök-jelöltje tavaly szeptemberben formálta át párttá az addigi alapítványát, amivel az EP-választáson el is fog indulni. A Vehír több témában is kérdezte a pártvezetőt, Vona Gábor pedig a mainstream ellenzéki forradalmi narratíva helyett egy jóval reálisabb politikai képet és célokat festett fel. 2024. május 7. 9:56 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.