Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C

A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás

2024. április 30. 10:59
Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket.

Az est moderátora Lippai Edit volt, aki a HTK docense, pszichológiai és pedagógiai tárgyak oktatója. Úgy kezdte, ő maga is belecsöppent a gamerkultúrába, ami egy rendkívül izgalmas világ. Játékosnak lenni nem egyszerű identitás, ott kezdődik, hogy a polgári név mellett van beceneve az embernek, karakter neve, trollkodós neve… A műfajt legalább ugyanennyi jelzővel lehetne elmagyarázni, hiszen nagyon tág fogalom a játék.

Vitális Judit, a Lumina Cornu Szerepjáték Klub tagja már egészen kisgyermekként szerette a szerepjátékokat, gyakran keveredett lányként fiúk társaságába, ahol nem a hagyományos lányos játékokat játszotta, hanem a kardozós, igazi fiús dolgokat. Kifejtette, a fő célja a Luminával a közösségépítés volt, illetve, hogy kiszakadva a jelenből, egy olyan világot teremtsenek, amelyben jó együtt lenni.

Lőrincz József, az Alkotók Táborától egy egészen komoly történetet elevenített fel a közönségnek: több évvel ezelőtt egy komoly betegségen esett át, lassú volt a gyógyulás. Elmesélte, ezalatt az időszak alatt rendkívül sokat segített neki, hogy a gamer-közösségben kibeszélheti fájdalmát, kijátszhatja dühét, félelmét.

A szerepjáték kimerülhet sima asztali társasjátékban, és eljuthat egészen az élő szerepjátékig. Ilyenkor hűek a helyszínhez, rendes jelmezekben, díszletekben játszanak, megteremtve ezzel az elképzelt világot, amennyire csak lehet. Az esten kiderült, verseny is létezik mindebből, ilyenkor elég szubjektív módon zajlik a pontozás, de leginkább a kreativitást értékelik, illetve a beleélés képességének fokát. A játék nem csak offline, de online formában is működik, így lehet, hogy a gamerek a másik kontinens játékosaival is össze tudnak csapni. Amióta ilyen módon is kinyílt tehát a világ, még népszerűbbek ezek a játékok.

József és Judit egyaránt kifejtették, hogy az egész megteremtett világ célja, hogy jó közösségben legyenek, hogy felszabaduljanak, sőt, sokan ilyen csapatokba kerülve nyílnak ki, lesznek magabiztosabbak, és tanulnak meg kiállni magukért. Egyértelmű tehát, hogy a játék, mint olyan, jó hatással van az emberi lélektanra, arról nem is beszélve, hogy rendkívül nyitott és befogadó társaságokról beszélünk, ahol igazi barátságok köttetnek.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. tegnap 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. tegnap 14:40 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot tájfutás 2027-ben Veszprém rendezi meg a tájfutó világbajnokságot Veszprém töretlenül halad a cél felé, hogy ne csak a kulturális térképre kerüljön fel nemzetközi szinten is, hanem 2026-ban az európai sportfőváros címre is nagy eséllyel pályázhat. Áprilisban Veszprémben rajtolt a rali Európa-bajnokság, szerda délelőtt pedig négyoldalú együttműködési megállapodást kötött az önkormányzat, a VHSE, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség és a Pannon Egyetem a 2027-es tájfutó vb szervezésére.   2024. május 15. 15:38 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.