Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
26°C
2024. július 17. Endre, Elek
Veszprém
26°C

A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás

2024. április 30. 10:59
Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket.

Az est moderátora Lippai Edit volt, aki a HTK docense, pszichológiai és pedagógiai tárgyak oktatója. Úgy kezdte, ő maga is belecsöppent a gamerkultúrába, ami egy rendkívül izgalmas világ. Játékosnak lenni nem egyszerű identitás, ott kezdődik, hogy a polgári név mellett van beceneve az embernek, karakter neve, trollkodós neve… A műfajt legalább ugyanennyi jelzővel lehetne elmagyarázni, hiszen nagyon tág fogalom a játék.

Vitális Judit, a Lumina Cornu Szerepjáték Klub tagja már egészen kisgyermekként szerette a szerepjátékokat, gyakran keveredett lányként fiúk társaságába, ahol nem a hagyományos lányos játékokat játszotta, hanem a kardozós, igazi fiús dolgokat. Kifejtette, a fő célja a Luminával a közösségépítés volt, illetve, hogy kiszakadva a jelenből, egy olyan világot teremtsenek, amelyben jó együtt lenni.

Lőrincz József, az Alkotók Táborától egy egészen komoly történetet elevenített fel a közönségnek: több évvel ezelőtt egy komoly betegségen esett át, lassú volt a gyógyulás. Elmesélte, ezalatt az időszak alatt rendkívül sokat segített neki, hogy a gamer-közösségben kibeszélheti fájdalmát, kijátszhatja dühét, félelmét.

A szerepjáték kimerülhet sima asztali társasjátékban, és eljuthat egészen az élő szerepjátékig. Ilyenkor hűek a helyszínhez, rendes jelmezekben, díszletekben játszanak, megteremtve ezzel az elképzelt világot, amennyire csak lehet. Az esten kiderült, verseny is létezik mindebből, ilyenkor elég szubjektív módon zajlik a pontozás, de leginkább a kreativitást értékelik, illetve a beleélés képességének fokát. A játék nem csak offline, de online formában is működik, így lehet, hogy a gamerek a másik kontinens játékosaival is össze tudnak csapni. Amióta ilyen módon is kinyílt tehát a világ, még népszerűbbek ezek a játékok.

József és Judit egyaránt kifejtették, hogy az egész megteremtett világ célja, hogy jó közösségben legyenek, hogy felszabaduljanak, sőt, sokan ilyen csapatokba kerülve nyílnak ki, lesznek magabiztosabbak, és tanulnak meg kiállni magukért. Egyértelmű tehát, hogy a játék, mint olyan, jó hatással van az emberi lélektanra, arról nem is beszélve, hogy rendkívül nyitott és befogadó társaságokról beszélünk, ahol igazi barátságok köttetnek.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  tegnap 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. tegnap 22:02 Siklósi Lajosról nevezte el vitorlását a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Siklósi Lajosról nevezte el vitorlását a Pannon Egyetem A Siki nevű Dolphin 26 típusú vitorlást hétfőn avatták fel a balatonalmádi Nereus Park Hotel kikötőjében. tegnap 12:15 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.